Comencen els assajos en humans de la primera vacuna espanyola contra la Covid-19

La farmacèutica Hipra, que desenvolupa la vacuna PHH-1V, compta ja amb una trentena de voluntaris d'entre 18 i 39 anys

Primera vacuna espanyola contra la Covid-19
Primera vacuna espanyola contra la Covid-19 / Europa Press

La vacuna contra la Covid-19 que desenvolupa la farmacèutica Hipra ha iniciat aquesta setmana la primera i segona fase de l'assaig clínic en éssers humans. Així ho han explicat aquest divendres la directora de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), Marga Nadal, i el cap de Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clínic, Àlex Soriano. Les primeres dosis s'han administrat als hospitals Josep Trueta de Girona i el Clínic de Barcelona.

L'estudi està autoritzat per l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps), el Comité d'Ètica de l'Hospital Universitari Clínic de Barcelona i un comité independent de vigilància, que fa un seguiment de tot l'assaig.

En aquesta fase, en la qual els investigadors estudiaran "principalment" la seguretat de la vacuna i la seua immunogenicitat, participen una trentena de persones de les prop de 500 que s'han presentat a la crida feta pels responsables de l'assaig.

Es tracta de persones d'entre 18 i 39 anys, tant homes com dones sans, que no han passat la malaltia ni han rebut cap dosi de vacuna contra la Covid-19. De moment, s'han registrat efectes adversos lleus.

Els participants s'han dividit aleatòriament en dos grups: un rebrà la vacuna d'Hipra i l'altre de la Pfizer, però cap d'ells sabrà quina vacuna se'ls ha administrat.

Una vacuna de proteïna recombinant

Lorna Leal, l'especialista del Servei de Malalties Infeccioses del Clínic, membre del grup Sida i Infecció per VIH de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) i investigadora principal de l'estudi, ha concretat que "es tracta d'una vacuna de proteïna recombinant", la qual cosa la fa diferent i li dona "avantatges" en tractar-se d'una tecnologia ja coneguda.

Es conserva entre dos i huit graus i ha sigut dissenyada per a optimitzar la seua seguretat i induir una "potent" resposta immunitària neutralitzadora. La proteïna simula una part del virus i, quan entra en l'organisme, genera aquesta resposta que queda com a record per a protegir el pacient de la infecció o de malaltia greu.

Un altre dels objectius de l'assaig clínic és determinar quina és la dosi òptima de vacuna, per la qual cosa es fa amb un grup reduït de persones que rebran una segona dosi després de 21 dies.

L'assaig durarà un any i, com que es troben en fase d'investigació, necessiten evidència científica per a poder determinar l'eficàcia de la vacuna. Segons ha explicat Nadal, encara no hi ha data per a una eventual comercialització de la vacuna.

També et pot interessar

stats