Comença la temporada de bous al carrer i les penyes fan front a la pujada de despeses

Un dels objectius per als sis mesos de festejos taurins que queden per davant és millorar la seguretat

Comença la temporada de bous al carrer i les penyes fan front a la pujada de despeses / À Punt NTC

Amb la Pasqua comença també la temporada de festejos taurins a la Comunitat Valenciana, una temporada que en localitats com la Vall d'Uixó (Plana Baixa), s'allarga fins a l'octubre i en la qual només a la província de Castelló se’n faran quasi dos-cents amb bous. 

De fet, a Onda, la Vall d'Uixó, la Llosa i l'Alcora ja tenen bous aquest cap de setmana. Aquests municipis donen el tret d’eixida a una temporada que pretén igualar els 8.700 festejos taurins de l'any passat en tot el territori. 

La temporada passada, nou persones van morir en actes de bous al carrer, assolint un lamentable rècord històric des que hi ha registres, i les asseguradores van posar problemes per a cobrir els festejos taurins a causa de l’elevada sinistralitat

Al desembre va tirar avant gràcies als vots del PSPV una esmena presentada pel Partit Popular i Ciutadans que estableix que, quan en el festeig el risc assegurat siga inferior a l'import de l'assistència, el sistema públic valencià de salut es farà càrrec de l'import que no estiga assegurat.

Una modificació de la llei de mesures fiscals que va tornar a evidenciar la discòrdia entre els membres de l’executiu valencià, però que les penyes taurines reberen amb satisfacció. De fet el president de la Federació de Penyes Taurines de la Comunitat Valenciana, Germán Zaragoza, ha dit a À Punt Notícies que amb aquesta mesura “s’ha normalitzat la situació de les assegurances”. 

Tot i això, la pujada generalitzada de preus ha fet que la festa s’encarisca prou. Segons Zaragoza, són més cares les ambulàncies, el bestiar i el gasoil per a transportar-lo, entre altres. 

Això obliga les penyes —que no volen renunciar a cap acte— a inventar formes per a traure més diners i poder fer front a les despeses, conta Pau García, president de les Penyes en Festes de la Vall d’Uixó, municipi que té al davant sis mesos d’actes amb bous. La secretaria de festa de les Festes de Sant Vicent Ferrer —d’interés turístic nacional, que tenen lloc a l'abril en aquesta localitat de la Plana Baixa— assegura que han fet un sobreesforç per a costejar els bous al carrer, ja que dels onze que se’n fan, cinc els patrocina la comissió.

Un altre dels objectius de cara a la nova temporada és millorar la seguretat per a evitar més víctimes. Per això les tres diputacions provincials subvencionaran la Federació de Penyes Taurines amb 275.000 euros, que, segons el president, s’invertiran directament en seguretat per a les penyes taurines. 

També et pot interessar

stats