Comença el primer juí civil per la venda de quotes preferents de la CAM

Les filles d’un matrimoni d’octogenaris que va perdre els seus estalvis, lluiten per recuperar el patrimoni dels pares. Ja són 24 els afectats amb data de juí i 45 demandes més estan formalitzant-se.

Masun i Carmina Verdú són les filles del matrimoni que va perdre 40.000 euros amb les preferents
Masun i Carmina Verdú són les filles del matrimoni que va perdre 40.000 euros amb les preferents

A Alacant s’ha celebrat hui el primer dels juís civils per la venda de quotes participatives de l’extinta CAM amb un procés iniciat pels hereus d’una parella d’ancians de 89 i 85 anys que ja han mort. L’entitat, presumptament, els va vendre les ja conegudes com a accions preferents per valor de 40.000 euros sense informar-los-en del risc financer.

Com ha explicat en Les notícies del matí, el portaveu de la Plataforma d’Afectats CAM, Carlos Pena, després que el fiscal haja rebutjat la causa per la via penal en diverses ocasions, ara, per la via civil ja són “24 persones amb data de juí i 45 les que estan en procés de presentar les seues demandes”. Totes són contra el Banc Sabadell i la Fundació CAM.

En aquesta ocasió, els afectats van ser una parella d’ancians que el 2009 van perdre tots els estalvis en productes tòxics. Com ha detallat Pena, “un d’ells havia patit un ictus mesos abans de la firma del contracte, i l’altra no tenia estudis”. Per això, a l’incompliment de contracte i la falsedat en els comptes, se suma el fet de no haver informat clarament els clients sobre els riscos que comportava la compra de les preferents.

Segons assegura Carmina Verdú, filla del matrimoni i demandant juntament amb les seues germanes, els seus pares confiaven plenament en el director de la CAM del seu poble. Va ser ell qui els va aconsellar vendre les acciones que tenien al BBVA i comprar quotes participatives. Pensaven que contractaven un termini fix. Van perdre els estalvis de tota una vida treballant en un gelateria de Montcada.

La Fundació CAM, responsable jurídica de la caixa d’estalvis quan el Banc Sabadell no atén els pagaments, ha rebutjat tornar els diners en la vista prèvia. El jutjat de primera instància número 1 d’Alacant, ha fixat el juí per al 10 de gener.

Però aquest no és un cas aïllat, ja que, com ha contat el portaveu de la plataforma d’afectats, “tenim molts casos sagnants, com els de les persones amb discapacitats psíquiques als qui també van vendre preferents, o ancians amb vora 90 anys a qui van vendre preferents i, sense avisar, els les van canviar per accions del Sabadell, i no han parat de perdre diners”.

Respecte al procés que ha seguit la causa de les preferents, Pena ha admés que els afectats estan decebuts. “S’han aportat centenars de proves, s’ha demostrat que s’han falsejat els comptes i el que no entenem és que si un producte es basa en els comptes d’un banc i aquests estan falsejats, com no ha d’afectar això els inversors?”, es pregunta Pena.

El portaveu de la plataforma s’ha mostrat esperançat pel precedent de les primeres sentències favorables. Quant a la complexitat del procés i les traves que no paren de posar davant una situació que li pareix evident, ha conclòs: “no ho entenem ni nosaltres ni molts juristes, però hi ha hagut moltes pressions polítiques i econòmiques perquè açò no isquera”.

També et pot interessar

stats