Col·lectius i municipis s'avancen al Dia de les Dones aquest cap de setmana

Bé per motius polítics o per a facilitar l'assistència, alguns municipis i agrupacions feministes han programat actes per a commemorar el 8M aquest dissabte i diumenge

Manifestació abolicionista a Alacant
Manifestació abolicionista a Alacant / À Punt NTC

El Dia de les Dones se celebra dimarts, 8 de març, però alguns ajuntaments, agrupacions i partits polítics feministes duran a terme aquest cap de setmana les primeres accions reivindicatives.

És el cas de la iniciativa Accions als Barris a la ciutat de València, on des d'aquest dissabte i fins demà diumenge els barris de Ciutat Vella, Benimaclet, Cabanyal i Russafa acolliran xarrades, cercaviles, danses i mobilitzacions al voltant del feminisme.

Programació d'Accions als Barris
Programació d'Accions als Barris / Accions als Barris

Les reivindicacions pel Dia de les Dones s'estenen per tot el territori valencià, i són molts els municipis que han preparat actes commemoratius.

Així, aquest dissabte, Pedreguer (Marina Alta) ha programat el concert "Els dies i les dones", de Sis Veus per al Poeta, a les 19:00 en el Rockòdrom, i per al diumenge el centre excursionista del municipi durà a terme la segona jornada de "Senderisme i feminisme a Pedreguer", amb lectura de poemes a càrrec de Paquibel Server.

A Borriana (Plana Baixa) hi haurà una trobada d'artistes aquest dissabte a migdia amb xarrada i vermut-col·loqui conduït per Juncal Caballero, al Círculo Frutero. I el diumenge estarà dedicat a les famílies amb un taller sobre la vida de l'artista japonesa Yayoi Kusama, a les 11:30 al CMC La Mercé.

Per altra part, Santa Magdalena de Polpís (Baix Maestrat) també torna a organitzar aquest diumenge la marxa senderista del Dia de les Dones, amb la seua tercera edició, que recorrerà els castells templers de Polpís i Xivert.

Pel que fa a Alzira (Ribera Alta), el Club d'Atletisme la Rabosa ha programat per a aquest diumenge una cursa solidària on totes les dones majors de 14 anys podran participar per a recaptar fons per a l'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer.

Ontinyent (Vall d'Albaida) també ha preparat diverses activitats per al Dia de les Dones. Fins al 12 de març es podrà gaudir de l'exposició "Dones i resistència a València, 1931-1939" a la Casa de Cultura-Palau dels Barons de Santa Bàrbara. Per altra banda, el diumenge a les 11:30, l'Associació Tyrius celebrarà una matinal a la seua seu amb activitats esportives i tallers per a tot el públic.

Finalment, Alcoi (Alcoià) també ha preparat actes previs al 8 de març, i aquest diumenge projectarà la pel·lícula Los días que vendrán, a les 19:00 hores en el local del Club d'Amigues i Amics de la Unesco. Dilluns continuen les activitats amb la taula redona "Projectes d'ecofeminisme a Alcoi", a les 19:00 en l'Espai Àgora.

Pancartes reivindicatives creades per al 8M
Pancartes reivindicatives creades per al 8M / Pilar Ferrero

Els moviments abolicionistes es desmarquen de la convocatòria oficial

Les agrupacions Confluència Moviment Feminista, Front Abolicionista, Plataforma Feminista 7N, Fòrum Política Feminista, Feministes al Congrés (FAC) i el Partit Feminista d'Espanya avancen les seues mobilitzacions a aquest diumenge en nou ciutats espanyoles, i es desvinculen així de la convocatòria oficial que la Comissió 8M ha fet per a aquest dimarts.

Amb el lema "El feminisme és abolicionista", aquestes entitats celebraran marxes a les 12:00 hores del 6 de març a Alacant i altres ciutats com Barcelona, Gijón o Tenerife, per a "reivindicar l'agenda abolicionista".

A través d'un comunicat, el partit Feministes Al Congrés ha explicat que les principals reivindicacions de les marxes són la promulgació immediata d'una llei abolicionista de la prostitució i la pornografia, l'eliminació de "polítiques generistes que estan esborrant a les dones" i un posicionament clar "contra l'explotació reproductiva".

En l'agenda feminista també inclouen demandes al govern central com la desestimació de portar al Congrés la proposta de la llei trans per a la seua aprovació, o al govern valencià que retire la guia Els nostres cossos, els nostres drets.

També et pot interessar

stats