Els col·lectius alerten que la pandèmia del coronavirus està reduint la capacitat de detecció del VIH

Un 18% de les persones VIH+ a la Comunitat Valenciana no saben que estan infectades.

El col·lectiu Avacos-H fa proves de detecció a València
El col·lectiu Avacos-H fa proves de detecció a València / Twitter (@AvacosH)

Segons dades de la Conselleria de Sanitat, de les 16.000 persones amb VIH de la Comunitat Valenciana, un 18% no ho sap. Això vol dir que hi ha més de 2.000 potencials infectadors de VIH a terra nostra, ja que no reben tractaments antiretrovirals.

En els seus informes, l'Organització Mundial de la Salut es refereix al VIH com una "epidèmia global", tot i que molts experts tenen clar que el terme pandèmia és molt més adequat. Cal recordar que l'expansió del VIH va començar en la dècada dels huitanta i que encara no s'ha descobert una vacuna que protegisca la població del virus.

La lluita contra el VIH ha passat a un segon pla amb l'arribada del coronavirus, segons alerten alguns col·lectius. Ramón Espacio, president de Cesida, adverteix que la realització de tests de VIH s'ha vist molt afectada per la crisi de coronavirus. Per una banda, durant l'estat d'alarma, la majoria de centres de detecció (tant de la sanitat pública com les d'algunes organitzacions) van tancar durant un període de temps.

A més, els mecanismes de detecció en atenció primària s'han alentit per la saturació dels serveis. Per últim, els serveis de control epidèmic de l'administració autonòmica i local han desviat els seus esforços a contenir la nova pandèmia. Amb aquestes mancances en els serveis de lluita contra el VIH, es podria concloure que enguany s'ha reduït la capacitat de detecció d'infectats amb aquest virus.

Aquestes conclusions podrien veure's confirmades quan el Ministeri de Sanitat comunique les dades d'infeccions per VIH d'enguany, que es realitzaran, com és habitual, l'any següent. En l'àmbit global, la mateixa OMS ja ha fet públic que 36 països han informat de disrupció en els serveis de tractaments antiretrovirals entre abril i juny de 2020.

Un servei essencial

Per part de Calcsicova, que agrupa nou associacions de lluita contra el VIH i la sida de la Comunitat Valenciana, es fa especial èmfasi en el fet que es considere la prova de detecció del VIH com un servei "essencial". També remarquen la necessitat de continuar invertint en els CIPS (centres de prevenció i informació de la sida, disponibles en València, Alacant i Castelló) com a mecanismes de contenció del virus.

Aquest dimarts se celebra el Dia de la Prova del VIH, una jornada en la qual es fomenta que la població se sotmeta als tests de detecció per a afavorir una detecció primerenca de les infeccions per VIH. Per aquesta raó, Calcsicova ha instal·lat dos punts de detecció a la ciutat de València, un a la plaça de l'Ajuntament i un altre a l'edifici de Tabacalera. Les persones que s'han apropat han pogut realitzar-se una prova ràpida per a saber si estaven infectades amb VIH i, a més, s'han dut a terme diverses activitats informatives i reivindicatives per a informar la població sobre la lluita contra aquest virus.

Sota el lema "La prova del VIH sempre és positiva", els col·lectius han recordat que és possible fer-se la prova de manera anònima, confidencial i gratuïta. A més, recorden que, tant per als mateixos infectats com per a la població general, la detecció primerenca és un factor clau a l'hora de lluitar contra el virus.

També et pot interessar

stats