Sense classes presencials des de hui a les universitats valencianes

Almenys durant el febrer la docència passa a ser en línia i l’alumnat només acudirà als campus per a fer les pràctiques.

Un dels aularis universitaris, on s'ha suspés temporalment la docència presencial
Un dels aularis universitaris, on s'ha suspés temporalment la docència presencial

Els campus universitaris de la Comunitat Valenciana ofereixen aquest dilluns una imatge ben diferent del que és habitual en ple mes de febrer, amb accessos i aules pràcticament buides. L’empitjorament de la pandèmia del coronavirus a l’inici de l’any ha portat a la Conselleria d’Innovació i Universitats a acordar amb els rectors i rectores dels centres tant públics com privats reduir al mínim la presencialitat en la docència, una mesura que s’estendrà almenys fins a final de mes.

Des de hui les classes passen a ser en línia i l’alumnat només acudirà a les universitats per a fer les pràctiques externes, que s’hauran de desenvolupar garantint totes les mesures de seguretat. La decisió es va adoptar la setmana passada després d’una reunió entre la consellera d’Universitats, Carolina Pascual, i els rectors i rectores de les cinc universitats públiques valencianes: Universitat Jaume I de Castelló (UJI), Universitat de València (UV), Universitat Politècnica de València (UPV), Universitat d’Alacant (UA) i Universitat Miguel Hernández d’Elx (UMH). També s’hi acullen, però, altres centres privats com ara la Universitat Catòlica de València, que ha suspés la docència presencial des del 28 de gener.

Si la primera setmana després de Nadal hi havia centenars d’estudiants convocats a fer els exàmens del primer quadrimestre de manera presencial, la imatge s’ha capgirat totalment aquest dilluns, amb l’entorn del campus de Tarongers a mig gas, com ha comprovat À Punt NTC. Tramvies més buits del que és habitual i pocs alumnes en els voltants, només els ressaguers que encara havien d’anar a les últimes proves del primer quadrimestre.

El segon comença amb la majoria de les classes en línia amb l’objectiu de reduir al màxim la mobilitat i desplaçaments de l’estudiantat. Només es mantenen presencialment les pràctiques externes i de laboratoris, i també s’impartiran en els centres algunes matèries, sense superar el 30% de l’aforament a l’aula.

Tot i que aplaudeixen la mesura, els sindicats d’estudiants però pensen que arriba tard i critiquen que es demanara a l’alumnat que fera els exàmens presencialment. “No entenem que si la docència ara es pot fer en línia, l’avaluació no. És una incoherència total”, lamenta Andrés Fernández, coordinador de l’assemblea general d’estudiants de la UV. També demanen a les universitats que posen a l’abast de l’estudiantat les eines necessàries perquè tot el món puga tindre una docència segura, per exemple, entre els qui comparteixen pis.

El confinament ja va obligar a impartir les classes en línia l’any passat. Ara, les universitats asseguren que estan més preparades. El que queda enaire, ara per ara, és com es faran els exàmens d’aquest segon quadrimestre, previstos a partir del mes de maig.

També et pot interessar

stats