Dos de cada cinc pacients valencians amb càncer han patit ansietat i depressió durant la pandèmia

AECC València destaca que han crescut un 36% les persones ateses amb necessitats psicosocials i que els diagnòstics han caigut un 20%

Helena Alloza, gerent d'Aecc València; Tomás Trénor, president; Marisa Román, beneficiària l'associació; i Antonio Llombart, vicepresident
Helena Alloza, gerent d'AECC València; Tomás Trénor, president; Marisa Román, beneficiària de l'associació, i Antonio Llombart, vicepresident / AECC

La crisi sociosanitària de la Covid-19 ha posat en escac els valencians afectats per càncer, incrementant les seues necessitats psicosocials i disminuint les proves diagnòstiques. Així ho ha advertit l'informe "Les cares del càncer en la Comunitat Valenciana 2020", que ha presentat l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC València).

L'associació ha advertit de l'increment del malestar emocional i de la vulnerabilitat social dels més de 5.000 valencians amb càncer que han atés els professionals durant 2020, un 36% més que el 2019.

A més, les sessions realitzades per psicòlegs i treballadors socials han crescut un 14%, amb un total de 13.762. "I és que la situació és greu: dos de cada cinc pacients han patit símptomes d'ansietat i depressió, especialment durant el confinament inicial", segons l'AECC.

La por al contagi per Covid-19 o a la interrupció del tractament a causa de la situació hospitalària, al costat de la soledat no desitjada, han sigut algunes de les situacions a les quals s'han hagut d'enfrontar Tomás Trénor - President de l'AECC València

Unes dades que s'uneixen als problemes en els diagnòstics de càncer, que han caigut un 20 per cent durant la pandèmia. El doctor Antonio Llombart, vicepresident de l'AECC València, ha destacat que si a la fi de l'any passat alertaven sobre les conseqüències de tipus sanitari, com el retard en les proves diagnòstiques i en els tractaments, "ara està aquesta cara b d'una malaltia que afecta cada any 29.900 persones a la Comunitat Valenciana".

La Comunitat Valenciana, tercera amb més pacients desocupats

Al costat de l'impacte emocional, la crisi socioeconòmica que ha portat el coronavirus ha incrementat les necessitats socials de les famílies amb càncer. Aquesta situació s'ha traduït en un augment de sessions dels treballadors socials que han sumat 2.309 atencions, un 64% més que el 2019. "El càncer suposa un cost extra per a cada família entre despeses mèdiques, farmacèutiques i els ingressos perduts de pacients i dels familiars que els atenen".

Segons l'observatori de l'AECC de les persones amb càncer desocupades o amb un salari inferior al mínim interprofessional a Espanya, una de cada deu resideix a la Comunitat Valenciana. De fet, la Comunitat Valenciana és, per darrere de Castella i Lleó i Extremadura, l'autonomia amb més pacients diagnosticats en situació de desocupació.

Continuar acompanyant estant lluny

Amb la impossibilitat de fer visites als hospitals valencians, els voluntaris han continuat acompanyant per via telemàtica en 4.400 ocasions i han impulsat 2.000 sessions amb xiquets oncològics. AECC València també ha realitzat 48.200 accions de prevenció contra el càncer i ha fomentat la pràctica esportiva des de casa amb prop de 33.000 persones que han participat en el circuit Runcàncer.

D'altra banda, per a agrair el suport que han atorgat els més 21.700 socis a la lluita contra el càncer el 2020, que han significat el 50% dels ingressos de l'entitat, l'associació ha llançat la campanya "Porte la teua vida en la meua pell".

També et pot interessar

stats