La Cimera del Clima alerta de la necessitat d'accelerar la descarbonització per a salvar el planeta

La comunitat científica i política insta a actuar de manera urgent perquè l'augment de les temperatures ha superat els pronòstics.

Foto de portada: Els líders polítics posen durant la inaguració del COP25

La realitat ha superat les previsions. El planeta s'està calfant més ràpidament del que pronosticaven els científics i cal accelerar els plans de descarbonització per a evitar que les conseqüències siguen irreversibles. Amb aquest funest presagi ha arrancat a Madrid la Cimera Mundial del Clima, (COP25) que organitza Xile però acull Espanya per la crisi política que viu el país americà. 

“Els nostres informes indiquen que els impactes en el calfament són mes greus del que pensàvem”, ha avançat durant la inauguració Hussen Li, portaveu del grup internacional de científics que han evidenciat l'acceleració de l'augment de les temperatures. “Si seguim pel camí actual, està amenaçada la nostra existència al planeta”, ha advertit. 

Guterres reclama més ambició per a salvar el planeta

En el mateix sentit s'ha pronunciat el secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, que ha reclamat una acció ràpida i transformadora per a recuperar el temps perdut en l’última dècada. Ara caldrà reduir un 7,6% les emissions cada any perquè durant 10 anys no s'ha disminuït el 3,3% anual que s'havia marcat com a objectiu en la cimera de París. Però en l'escenari actual, en vista de les noves aportacions científiques, ni complir amb aquest pla serà prou per a evitar el desastre. Guterres ha reclamat més ambició, particularment al grup dels països més industrialitzats, perquè “està en risc la vida mateixa. Fer menys seria una traïció al conjunt de la família humana i de les generacions futures”, ha recalcat.

Registres de CO2 insòlits des de fa milions d'anys

Ha explicat que el 2018 la concentració de gasos de diòxid de carboni a l'atmosfera va batre un nou rècord. Fa de 3 a 5 milions d'anys que no es veia res paregut al planeta. I en aquell moment, la temperatura de la Terra estava entre dos i tres graus per damunt de l'actual, i el nivell del mar entre 10 i 20 metres més alt.

En la mateixa línia s'ha pronunciat el president espanyol en funcions, Pedro Sánchez. En les circumstàncies d'emergència actuals, el cap de l'executiu ha advertit: “O marquem un punt d'inflexió o deixarem arrere el punt de no retorn”. Defén un canvi multilateral perquè el “negacionisme climàtic” és ja cosa “d'un grapat de fanàtics” i perquè “no hi ha mur prou alt per a protegir d'aquesta amenaça cap país per poderós que siga”, en clara referència a la falta d'implicació dels Estats Units. 

Sánchez es compromet a accelerar la descarbonització a Espanya

Sánchez s'ha compromés públicament a accelerar el ritme de reducció de les emissions de gasos d'efecte d’hivernacle a Espanya respecte de les previsions inicials per al 2030. I ho farà, assegura, a través d'un “pacte verd” alineat amb els objectius de la UE, que vincule innovació, digitalització i treball digne. I entén que és de justícia històrica que el lidere Europa, ja que va ser l'origen de la revolució industrial i de l'explotació dels carburants fòssils.

“El moment d'actuar és ara”, ha advertit Sánchez, per a qui “la humanitat ha arribat a un punt en què apostar per la supervivència és lluitar per un món més just”. I per a concloure la seua intervenció, ha dit: “Aquest és el nostre desafiament. Perquè les generacions de demà puguen dir que, en aquesta hora crucial, el món va estar a l'altura”. 

També et pot interessar

stats