Científics denuncien al Museu de les Ciències de València que la COP28 és un “exercici internacional d’hipocresia”

L’investigador Fernando Valladares apunta a un sector privat que “continua fent negoci amb tot a qualsevol preu” i a uns polítics que “no estan a l'altura”

Acte de protesta pel canvi climàtic a la Ciutat de les Arts i les Ciències / À Punt NTC

Científics i científiques dels moviments Rebel·lió o Extinció i Rebel·lió Científica, entre ells l'investigador del CSIC Fernando Valladares, han protagonitzat aquest dissabte enfront del Museu de les Ciències de València una acció per a denunciar la fallida de la COP28 i la manca de mesures dels governs per a combatre el canvi climàtic.

Valladares, portaveu de l’acció, ha alertat que la cimera de les Nacions Unides que se celebra aquests dies a Dubai “és un exercici internacional d’hipocresia que tots acceptem. No podem quedar-nos asseguts esperant que ens donen la notícia miraculosa que s'han posat d'acord per a reduir les emissions, perquè això no ocorrerà per si mateix”.

A més, el moviment denuncia que, després d’altres 27 cimeres pel clima, les emissions “continuen creixent i amenaçant la vida de milers de persones”. “Ens estem allunyant dels 1,5 °C de calfament respecte a l'era preindustrial i estem jugant amb aquest enorme límit climàtic, que ja va camí d'assolir els 3 graus”, denuncia.

En l’acció, dues persones s’han encadenat a les lletres del Museu de les Ciències que estan instal·lades a dins de la làmina d’aigua que envolta l’edifici i han demanat que la direcció del museu es posicionara sobre el canvi climàtic.

A les set de la vesprada, i després de huit hores de protesta, els bombers han hagut d'ajudar-los a desenganxar-se del cartell.

Valladares apunta a un sector privat que “continua fent negoci amb tot a qualsevol preu” i a uns representants polítics que “no estan a l'altura”. En aquest sentit, l’investigador del CSIC considera que la participació de la ciutadania és essencial per a “ajudar i espentar” els polítics perquè “siguen valents” i facen front al sector privat.

“Estem embrutant l'atmosfera i l'aigua i sobreexplotem els recursos de la terra sense aplicar cap criteri amb sensatesa; en un planeta finit, hi ha límits per al creixement. El model de sempre ens porta cap al col·lapse”, ha advertit.

També et pot interessar

stats