Quaranta països demanen en la COP28 que s’incloga les ciutats en la lluita contra la crisi climàtica

Ministres d’Habitatge, Ambient i Finances s’han reunit aquest dimecres amb motiu de la cimera, que té lloc a Dubai

Ministres d’habitatge, ambient i finances en la reunió ministerial d'aquest dimecres de la COP28 que té lloc a Dubai
Ministres d’Habitatge, Ambient i Finances en la reunió ministerial d'aquest dimecres de la COP28 que té lloc a Dubai / COP28

Quaranta països han acordat aquest dimecres, en el marc de la cimera sobre el Canvi Climàtic de les Nacions Unides (COP28), un pla per a incorporar els governs locals en les discussions sobre acció climàtica i accelerar així la preparació i resposta de les ciutats davant de la crisi climàtica. Aquest document ha eixit de la reunió d'alt nivell mantinguda en el si de la COP28 que se celebra a Dubai de ministres d'Habitatge, Ambient, Desenvolupament Urbà i Finances, en la jornada dedicada a les ciutats, la infraestructura i el transport de la reunió climàtica.

L'acord apunta a un pla per a impulsar la inclusió de les ciutats "en el procés de presa de decisions sobre el canvi climàtic", amb l’objectiu de dirigir "l'acció climàtica en diversos nivells". També per a "accelerar l’arribada de finançament per a mesures climàtiques urbanes perquè les ciutats estiguen preparades i tinguen suport per a respondre a les crisis climàtiques", ha indicat en un comunicat la presidència de la COP28.

Segons aquest document, en l'actualitat, "fins al 90% de les ciutats estan amenaçades per la pujada del nivell de la mar i tempestes, i els seus residents estan exposats a deu graus més de temperatura que les seues contraparts en zones rurals". "La COP28 és un canvi de paradigma cap a l'acció. Estem donant poder i fent costat a les ciutats en la línia del front del canvi climàtic perquè prenguen la iniciativa", ha dit hui el president de la COP28, el sultà Al-Jaber en la presentació de la reunió ministerial.

Per la seua banda, la directora executiva del programa de Nacions Unides per a l'habitatge (UN-Hàbitat), Maimunah Mohd Sharif, ha indicat en la nota que la trobada "ha sigut clau" per al treball "cap a unes ciutats i comunitats inclusives i resilients davant del clima". "Un divers rang de socis reunits, inclosos líders nacionals i locals, subratllen la prioritat compartida de fer costat als ambients urbans perquè donen suport als desafiaments climàtics", ha afegit.

També et pot interessar

stats