CIE NO denuncia l'internament d'un menor de 16 anys al centre de Sapadors de València

La documentació que acredita la minoria d'edat ha arribat partida en dos i el jutge no l'ha acceptada.

La comissaria de la Policia Nacional que acull el CIE de Sapadors a València en una imatge d'arxiu
La comissaria de la Policia Nacional que acull el CIE de Sapadors a València en una imatge d'arxiu / Europa Press
18 de febrer 2020 - 12:52

La plataforma contra els centres d'internament d'estrangers, CIE NO, denuncia el tancament d'un adolescent algerià de 16 anys al centre de Sapadors (València) des de fa setmanes. El portaveus de la plataforma asseguren que el jove roman en el CIE "malgrat tindre documentació que demostra la minoria d'edat", perquè el jutge no l'ha considerada vàlida, ja que va arribar partida en dues parts.

El jutge considera que l'estat de la cèdula impedeix que la Policia Científica determine si hi ha hagut manipulació i dona validesa a les proves mèdiques que van determinar que té una edat de 19 anys.

Segons la plataforma la família ha enviat fotografies en les quals la cèdula apareix en perfecte estat abans de ser enviada, per la qual cosa entenen que "es degué trencar en el procés de transport des d'Algèria a València o en els controls que es realitzen a la frontera". Tanmateix el magistrat no ha pres en consideració aquesta circumstància.

CIE NO ha posat en coneixement del jutjat d'instrucció número 3 de València la situació del jove, que va arribar a les costes espanyoles a mitjans de gener en una pastera juntament amb altres xics. Tres d'ells han quedat en llibertat després d'acreditar la minoria d'edat a través de les proves mèdiques o amb un document d'identitat.

Les associacions favorables al tancament dels CIE assenyalen que la legislació nacional i internacional de protecció dels menors "sempre permet la seua empara en cas de dubte", per la qual cosa "en aquesta situació hauria d'haver prevalgut la protecció" del xic algerià, que continua al centre en aplicació del principi jurídic de favor minoris o interés superior del menor.

En aquest sentit, denuncien que l'internament sense haver realitzat les proves necessàries per a establir l'edat s'ha convertit "en una pràctica habitual", a pesar que les persones "presenten trets físics que denoten la minoria d'edat".

Segons la campanya CIE NO el Ministeri de l'Interior va reconéixer com a menors 89 joves que estaven internats en 2018 en aquests centres, cinc dels quals van ser tancats a Sapadors.

També et pot interessar