El certificat covid caducarà al cap de nou mesos des d’aquest dimarts

El document deixa de tindre validesa 270 dies després l'última dosi de la vacuna, però deixa en els llimbs les persones que s’han infectat recentment

Una clienta mostra el certificat covid a l'entrada d'un establiment hoteler
Una clienta mostra el certificat covid a l'entrada d'un establiment hoteler / Jorge Gil (Europa Press)

A partir d’aquest dimarts, el certificat de vacunació contra la covid té data de caducitat en tota la Unió Europea. Aquest document caducarà nou mesos després de rebre l'última dosi de la vacuna, un període que a les persones que s’han infectat recentment deixa un poc en els llimbs, atés que no poden vacunar-se amb la de reforç fins que no hagen passat cinc mesos de la infecció, però tampoc poden obtindre el document.

Cal recordar que Sanitat recomana administrar la dosi de reforç cap als cinc mesos del contagi, però des que estan a l’abast les proves d’autodiagnòstic, hi ha infectats que no comuniquen la infecció, especialment si no sol·liciten la baixa laboral. A més, amb el col·lapse dels centres de salut, moltes persones contagiades no arriben a fer-se una prova PCR que acredite que han superat la infecció. Aleshores, què s'ha de fer en aquests casos?

Els experts apunten dues alternatives. D'una banda, si el certificat covid és imprescindible per a viatjar, es pot avançar l'administració de la tercera dosi. Si aquesta opció no és viable, hi ha la possibilitat de fer-se una PCR en un laboratori privat, que acredite que l’interessat no té la infecció activa, en aquest cas, el document té una validesa de 72 hores.

El fet que el certificat covid tinga data de caducitat podria ser problemàtic a l’hora d’accedir als establiments que el requereixen, per exemple, a la Comunitat Valenciana per a entrar a bars o gimnasos. Per ara, aquest requeriment estarà en vigor fins al final de febrer, però en cas que la mesura s’allargara, moltes persones que no hagen pogut rebre la dosi de reforç no hi podrien accedir.

També et pot interessar

stats