Salut Pública recomana retardar als cinc mesos la tercera dosi en cas de contagi per la covid-19

Els menors de cinc a onze anys que es contagien abans de la vacunació hauran de rebre només una dosi

Vacunació al CEIP Campanar de València
Campanya de vacunació al CEIP Campanar de València / Jorge Gil (Europa Press)

La comissió de salut pública ha acordat modificar el protocol per a l'administració de la tercera dosi en la població general en el cas que, una vegada rebuda la pauta completa, les persones s'hagen contagiat de la covid-19. Si bé els experts confirmen que l'interval per a rebre la nova dosi ha de ser d'un mínim de quatre setmanes, recomanen ara que l'administració d'aquesta es retarde als cinc mesos a comptar des del diagnòstic de la infecció.

Hi ha canvis també en la pauta per als menors. Segons el nou protocol acordat entre el Ministeri de Sanitat i les autonomies, a les persones d'entre cinc i onze anys que es contagien abans de rebre la vacuna, se les administrarà només una dosi al cap de huit setmanes després del diagnòstic. No obstant això, si la infecció té lloc després de la primera dosi, sí que s'administrarà la segona, i es farà huit setmanes després del diagnòstic de la infecció, mantenint l'interval de huit setmanes respecte a la primera injecció.

Segons la comissió, s'han decidit els canvis perquè l'evidència científica ha revelat que contagiar-se amb la pauta completa, és a dir, les dues dosis, "fa que es desenvolupe una resposta immune més potent i més àmplia" que l'observada en cas de contagi sense vacuna o la que desenvolupen només les dues dosis. 

Així mateix, apunten al fet que "les infeccions per òmicron augmenten la resposta de cèl·lules de memòria a antígens vírics diferents de la proteïna S" en comparació amb les infeccions després de vacunació amb la variant Delta, "la qual cosa implica una ampliació de la immunitat". 

Aquesta nova recomanació arriba després que el passat dia 5 la Comissió de Salut Pública fixara en quatre setmanes l'interval entre la segona dosi i la burxada de record, un termini que ha sigut àmpliament criticat per experts, especialment immunòlegs, per considerar-ho un "absurd immunològic" després d'un contagi tan recent.

També et pot interessar

stats