La justícia valenciana avala ampliar l'exigència del certificat covid fins al 28 de febrer

El TSJCV veu "proporcionada" la mesura i aclareix que no s'aplica en les terrasses de bars i restaurants

Una persona mostra el seu certificat covid en un restaurant
Una persona mostra el seu certificat covid en un restaurant / Europa Press

La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha autoritzat prorrogar fins al pròxim 28 de febrer l'exigència del certificat covid per a accedir a tots els establiments en què ja era un requisit. Entre d'altres, la restauració, els locals d'oci nocturn, els gimnasos i els cines.  

La justícia accepta així la petició que li va traslladar la Generalitat per a poder mantindre en vigor una ferramenta que el govern valencià ha reivindicat com a necessària i útil en la lluita contra el coronavirus durant la cinquena onada. 

En una resolució emesa aquest divendres, el TSJCV considera que l'extensió de l'obligatorietat d'aquest document, que acredita la ciutadania la de vacunació completa, està justificada per l'evolució de la pandèmia, marcada per l'expansió de la variant òmicron i l'increment accelerat de la transmissió comunitària no controlada i sostinguda del virus SARS-CoV-2, que “excedeix la capacitat del sistema sanitari”.

En quins llocs és obligatori el certifica covid?
En quins llocs és obligatori el certifica covid? / Miguel Ángel Reino

Tal com ha establit ja el Tribunal Suprem, els magistrats del TSJCV entenen que l'obligació de presentar el certificat és una limitació “tènue” dels drets fonamentals que està justificada en la seua confrontació amb la “potent presència” dels altres drets fonamentals, com ara el dret a la vida, a la integritat física i a la protecció de la salut.

Per això, conclou que la mesura és "proporcionada" i "equilibrada", encaixa salut i economia i d'ella se'n deriven “més beneficis per a l'interés general —contenció de la pandèmia— que perjuís sobre altres béns o valors en conflicte”.

L'acte inclou, això sí, un aclariment per a precisar que, d'acord amb la redacció de la resolució del govern valencià, l'exigència del passaport covid no s'aplica a l'exterior dels establiments d'hoteleria i restauració, on se situen les terrasses de bars i restaurants.

La mesura es revisarà a finals de febrer

L'obligatorietat de presentar el document en els espais públics amb més risc de contagi caducava el dilluns 31 d'octubre, però l'aval judicial comporta que estarà vigent, almenys, fins al pròxim 28 de febrer. La Generalitat va explicar aquest dijous, just després de la reunió de la comissió interdepartamental en què es va decidir mantindre les actuals mesures sanitàries davant de la covid-19, que al final de mes tornaran a trobar-se per a avaluar l'escenari epidemiològic i revisar una flexibilització de les restriccions. 

Aquest mateix divendres el president de la Generalitat Ximo Puig, ha assenyalat que uns dies abans d'acabar febrer es decidirà si s'amplia l'exigència del certificat covid més a allà del dia 28, tenint en compte la celebració de les festes de Falles i Magdalena.

També et pot interessar

stats