Centenars de persones participen en el referèndum simbòlic sobre la monarquia de la Universitat Autònoma de Madrid

La iniciativa es replicarà en altres 25 universitats fins al mes de febrer.

Moment de la votació durant el referèndum simbòlic en l’Autònoma de Madrid
Moment de la votació durant el referèndum simbòlic en l’Autònoma de Madrid / Europa Press

Centenars de persones han participat en el referèndum simbòlic sobre la monarquia en la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), organitzat aquest dijous per una assemblea d’estudiants. La iniciativa es farà també en altres 25 universitats espanyoles fins al mes de febrer, i que segueix l’exemple de les votacions populars celebrades no fa molt als barris madrilenys de Vallecas o Vicálvaro.

Unes setanta persones, també docents, han desplegat a les 10 del matí les meses i les urnes per a votar a les nou facultats de la universitat madrilenya, la majoria situades al campus de Cantoblanco, al nord de la capital. Fins a les 8 de la vesprada hi pot votar l’estudiantat, professorat i treballadores i treballadors del centre.

“Estàs a favor d’abolir la monarquia com a forma d’estat i instaurar una República?” i “En cas afirmatiu, estàs a favor d’obrir processos constituents per a decidir quin tipus de República?”. Aquestes són les dues preguntes a les quals es pot respondre amb un ‘sí’ o un ‘no’ en la consulta que està superant les expectatives dels organitzadors.

“Com som la primera universitat que ho organitzava no sabíem com respondria la gent, però n’estem molt sorpresos”, explica Paula, estudiant de Ciències i Llengües de l’Antiguitat, en la mesa de la Facultat de Filosofia i Lletres on creixia el nombre d’estudiants al voltant de les 11 hores, aprofitant el descans entre classe i classe.

A la facultat del costat, la de Magisteri, els organitzadors s’han trobat un grup de amb estudiants que feien fila abans de les 10 hores per a poder votar. “Em sembla una molt bona iniciativa que els estudiants s’organitzen i la universitat torne a ser un centre de reflexió de la societat”, exposa Marta, professora de la Facultat de Ciències Econòmiques, una vegada que ha depositat la seua papereta a l’urna. Ho fa després d’un col·lega que qüestiona als organitzadors les garanties de la consulta. “He votat per a dir que estic en contra de qui organitza estes coses”, ha explicat.

“És el primer pas per a poder reformar la Constitució i abolir la monarquia per a constituir una república confederal”, afirma Xosé, que imparteix l’assignatura d’Estructura Econòmica d’Espanya en la Unió Europea. L’acompanya David, un estudiant que marca amb retolador una creu en la mà a cada participant en la votació.

“No podem demanar el DNI, açò és un acte simbòlic. Confiem en la bona fe de la gent i que no votaran dues vegades”, explica. En tancar les urnes, els responsables de cada taula es reuniran a les nou de la nit a la Facultat de Ciències per a fer l’escrutini.

També et pot interessar

stats