Cent dietistes formaran part de l’atenció primària valenciana

Sanitat disposava tan sols de catorze dietistes-nutricionistes en plantilla. Ara la ràtio s’acosta a l'estàndard de qualitat de l’OMS

L’atenció primària sumarà un centenar de dietistes-nutricionistes a les catorze places actuals
L’atenció primària sumarà un centenar de dietistes-nutricionistes a les catorze places actuals / Codinucova

L’atenció primària valenciana disposarà a partir d’ara d'un centenar de places de dietistes-nutricionistes, que se sumen a un servei que només disposava de catorze places públiques en plantilla. 

El president del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (Codinucova), Luis Cabañas, ha celebrat el resultat d’una campanya “quasi bèl·lica” amb la Generalitat perquè s’incorporaren aquestes cent places, cosa que equivaldria a una ràtio d'un dietista-nutricionista per cada 50.000 targetes sanitàries. 

"Aquesta xifra no ens l'hem inventada nosaltres, sinó que ve de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) de fa trenta anys, encara que ja hi ha òrgans que alerten que suposa quedar-se curts, que s'hauria de parlar d'un per cada 25.000 pacients o d'un per cada 12.500", detalla Cabañas.

Per cada euro invertit en aquests professionals en atenció primària, es produeix un retorn d'entre 4 i 5 euros Luis Cabañas - President del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de la Comunitat Valenciana

Fins ara, el 80% d'aquests especialistes es dedicaven a la sanitat privada, ja que en la pública només hi havia huit places en unitats especialitzades d'Endocrinologia o de Dietètica i Nutrició, en diferents departaments de salut i no en atenció primària. Sis noves places públiques han estat convocades, l’examen de les quals tindrà lloc el pròxim febrer.

No obstant això, si bé la ràtio d'un professional per cada 50.000 targetes sanitàries marca l'estàndard de qualitat en l'atenció primària, la falta de perfils de dietètica i nutrició s'estén a l'atenció especialitzada. Segons dades del col·legi professional, farien falta unes 660 places per a donar servei en unitats d'oncologia, urologia, ginecologia o traumatologia, entre altres especialitats, com a marca l'OMS.

Cabañas assegura que la introducció d'aquests perfils en la sanitat pública és una mesura més que rendible: "Hi ha estudis que demostren que, per cada euro invertit en aquests professionals en atenció primària, es produeix un retorn d'entre 4 i 5 euros". "L'atenció primària és la punta de llança, hem de començar per ací perquè és la manera d'accedir als que més ho necessiten", conclou.

La mesura ha estat incorporada a la llei d’acompanyament dels pressupostos del 2023 arran de la inclusió d'una esmena pactada pels grups del Botànic: el PSPV, Compromís i Unides Podem.

També et pot interessar

stats