Castelló té 7.000 vivendes buides de més de 50 anys que han de passar la 'ITV'

L'informe d'avaluació dels edificis és obligatori i, en cas de deficències, es poden sol·licitar ajudes fins al 80%

Podcast de 'Les notícies del matí' | Masoveria urbana

Castelló de la Plana/ Al barri de la Guinea-Castàlia de Castelló hi ha inquilins de renda antigua que paguen 3 euros mensuals per viure. Són coses que poden passar en aqauesta zona de l'oest de la ciutat que, juntament amb el centre, són els barris considerats més antics. L'Ajuntament acaba de fer un cens de les vivendes de més de 50 anys que han de passar obligatòriament una inspecció. Són 7.000 edificis, i 6.500 buits.

La normativa obliga a passar l'anomenada ITV, tècnicament es diu IEE, informe d'avaluació d'edificis. En declaracions a Les notícies del matí, el director general de Rehabilitació de la Generalitat, Alberto Rubio Garrido, ha comentat: "fer aquest informe va en benefici de la propietat perquè dona garantia de seguretat i salubritat".

Segons explica Rubio Garrido, "aquells que no l'han fet han de contactar amb un tècnic competent que s'encarrega de tot, fins i tot de tramitar les ajudes per a rehabilitar que poden arribar al 80%. La ITV dels edificis avalua el grau de conservació dels immobles, per si hi haguera perill de col·lapse, i també el compliment de les normes d'accesibilitat". Actualment, a Espanya, el 40% dels edificis de més de quatre plantes no té ascensor.

La masoveria urbana, una alternativa de lloguer

La solució per als pisos buits no és fàcil. A Europa, països com Holanda, poden multar els propietaris de vivendes buides que no volen donar-los un ús. L'Ajuntament de Castelló està explorant propostes com la de la masoveria urbana.

Maje Reig, arquitecta i integrant de la cooperativa d'habitatge La Masovera, ha explicat a Les notícies del matí, el concepte de masoveria urbana. "És un intercanvi entre el propietari d'un l'immoble que necessita reformes que cedeix la vivenda a canvi de no cobrar lloguer. Els inquilins es comprometen per contracte a realitzar unes obres en un temps determinat.

La masoveria urbana és una bona oportunitat per a donar eixida a pisos que necessiten reformes i el propietari no pot assumir-les

A la Comunitat Valenciana no és encara molt coneguda. A Catalunya sí que s'està aplicant amb èxit i és una molt bona oportunitat per a donar eixida a pisos que necessiten reformes i el propietari no pot assumir-les". Aquest contracte de masoveria urbana està regulat per la Llei d'arrendaments urbans i proporciona una seguretat juridica. Segons Maje Reig, "fins i tot, pot servir per a proporcionar vivendes de reinserció social com s'ha fet al barri de Celestino Urbano d'Alacant, on s'han destinats a joves tutelats."

El procediment està regulat per la Llei d'arrendaments urbans i proporciona una seguretat juridica

La cooperativa d'habitatge La Masovera també ha col·laborat amb l'Ajuntament de Castelló per a diagnosticar la possible implantació de la masoveria urbana a la capital de la Plana. De moment, el pla de la regidoria d'Habitatge és actuar en 120 vivendes del barri de la Guinea-Castàlia, que tenen més de cinquanta anys d'antiguitat. Es construiran ascensors, ja que l'edifici de quatre plantes no en té, s'aïllara la façana i es faran actuacions per a millorar l'eficiència energètica.

Al lloc web de La Masovera, www.lamasovera.org, hi ha informació per als interessats, tant per a qui vulga cedir els seus immobles que poden inscriure's en un registre, com aquells disposats a viure de lloguer sense pagar diners i comprometent-se a fer obres de reforma.

També et pot interessar

stats