Castelló de la Plana i Elx es manifesten en bici contra els retrocessos en mobilitat sostenible

Les protestes s’emmarquen en una convocatòria estatal que alerta dels perills d’aquestes decisions per a la salut de les persones

Biciletada contra la reducció del carril bici a Elx (Baix Vinalopó)
Biciletada celebrada en juny a Elx contra la reducció del carril bici / À Punt NTC

Associacions ecologistes i ciutadanes han convocat per a aquest diumenge concentracions i bicifestacions a ciutats de tot l’estat espanyol per a protestar “contra els retrocessos en mobilitat sostenible” registrats després de les eleccions municipals de maig i reclamar més espai per a vianants i transport públic.

Castelló de la Plana i Elx s’han sumat a la convocatòria llançada per la Coordinadora d'Organitzacions Ciclistes Amb Bici i Ecologistes en Acció que, sota el lema “Mobilitat sostenible: ni un pas arrere”, també ha comptat amb el suport de desenes d'organitzacions ecologistes, ciclistes, de vianants i veïnals.

Alguns dels retrocessos denunciats en un manifest per les entitats fan referència a l’eliminació dels carrils exclusius per a bicicletes, la reducció de les Zones de Baixes Emissions (ZBE), la falta de protecció en àrees escolars o l’eliminació de les zones per als vianants.

Aquestes accions, adverteixen, “posen en perill la salut de les persones, són un retrocés en la reducció d'emissions i, fins i tot, poden suposar que molts ajuntaments hagen de retornar els milions de fons europeus” assignats per a posar en marxa mesures per a la descarbonització del transport urbà i la millora de la mobilitat sostenible.

A Castelló de la Plana, la marxa començarà al templet del parc Ribalta a les 11:00 hores i recorrerà els principals carrers de la ciutat i el Grau, i acabarà a les 12:30 hores a la plaça Major, on el col·lectiu Castelló en Bici ha convocat una concentració per a demanar “més salut, més espai per a les persones, més i millor transport públic i més bicicletes”.

A penes unes setmanes després de la manifestació que va aplegar a Elx mig miler de persones contra la supressió dels carrils bici, Margalló-Ecologistes en Acció i Elx en Bici tornen a convocar una concentració “per a fomentar l’ús de la bicicleta”.

En aquest cas emmarcada en la protesta estatal, està previst que se celebre una activitat de formació i jocs per a la xicalla a partir de les 10:30 hores a l’escola d’idiomes d’Elx, al campus de la Universitat Miguel Hernández.

Les organitzacions convocants han demanat per carta a les ministres en funcions de Transició Ecològica, Teresa Ribera, i Transports, Raquel Sánchez, i a la presidenta de la FEMP, María José García-Pelayo, que s'impliquen a frenar-ne els retrocessos.

En el manifest, les organitzacions insten els equips de govern municipals a “reconsiderar-ne” les posicions i els recorden que mentre no hi ha un dret a circular amb moto, sí que hi ha “el dret a la salut i el dret a un medi ambient net”.

També et pot interessar

stats