Els casos de pigota dels micos a Espanya ja freguen el centenar

Fins ara, l'Institut de Salut Carlos III ha rebut mostres de 200 pacients sospitosos de tindre la malaltia

Una sanitària sosté una vacuna contra la pigota
Una sanitària sosté una vacuna contra la pigota / Dado Ruvic (Reuters)

El virus de la pigota dels micos continua escampant-se pel territori espanyol una setmana després de confirmar-se els primers casos. L'Institut de Salut Carlos III ha elevat a 98 els positius aquest divendres, catorze més que ahir, segons informa el Ministeri de Sanitat en un comunicat. Fins ara, els laboratoris del centre han rebut mostres pertanyents a dos-cents pacients sospitosos del també anomenat monkey pox distribuïts en nou comunitats autònomes. Un centenar han donat negatiu i s'han descartat com a possibles infeccions, ha afegit el departament encapçalat per Carolina Darias. 

Espanya manté l'alerta sanitària pels contagis detectats de pigota dels micos, una malaltia infreqüent a Occident però endèmica a l'Àfrica subsahariana. L'alarma s'ha escampat igualment per altres estats d'Europa i la resta del món, esguitats també pel brot infecciós. Aquest dilluns l'Organització Mundial de la Salut (OMS) comptabilitzava oficialment 131 casos en tot el planeta, repartits en països com són Portugal, el Regne Unit, Bèlgica, França, el Pakistan o el Canadà. Espanya lidera la llista de territoris afectats.

En el nostre país, la Comunitat de Madrid és la regió amb més casos detectats: 66 dels quasi cent confirmats en tot el territori nacional. En aquesta xifra s'inclou també l'única dona infectada a Espanya, directament relacionada amb la cadena de transmissió de relacions entre homes que ha generat el focus madrileny, segons fonts de la Conselleria de Sanitat autonòmica. 

A Canàries, la segona comunitat amb més positius de pigota dels micos, s'eleven a sis els confirmats. Catalunya ha notificat les primeres quatre infeccions i Andalusia ha anunciat el primer contagi certificat després d'haver comunicat fins a una desena de sospitosos. La resta de casos ja seqüenciats es reparteixen entre el País Basc i Aragó.

A la Comunitat Valenciana, la Conselleria de Sanitat Universal ha descartat un dels tres positius que hi havia sota sospita, a Castelló, i espera els resultats de les PCR de dos pacients més a les províncies de València i Alacant. 

Cadena de transmissió "preocupant"

Aquest tipus de pigota no és una malaltia desconeguda, ja que s'han detectat casos des dels anys 70. Fins ara eren sempre importats d'Àfrica, i poc significatius, però ara la situació ha canviat. La magnitud del brot que esguita diversos països de tot el món manté en alerta la comunitat científica, precisament perquè mai se n'havia produït un a escala tan global. El viròleg Rafael Sanjuán, que és professor de Genètica a la Universitat de València, ha assenyalat en declaracions a Efe que la cadena de transmissió del virus està convertint-se en una cosa "preocupant" i que la prioritat és "tallar-la" com abans millor per a evitar que continue propagant-se. Segons ha explicat, la pigota dels micos "té la capacitat d'afectar moltes espècies diferents, des de rosegadors a mamífers" i té "una mortalitat d'un 1%", un percentatge "gens menyspreable" depenent del que es propague i de quantitat de població que es contagie.

També et pot interessar

stats