Obtenen la seqüència completa del virus de la pigota dels micos

L'Institut de Salut Carlos III n'ha aconseguit el primer esborrany a partir de mostres de 23 pacients

Obtenen la seqüència completa del virus de la pigota dels micos

Investigadors de l'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) han aconseguit el primer esborrany de la seqüència completa del virus causant de la pigota dels micos (Monkeypox) a partir de les mostres de 23 pacients.

Ho ha assolit un equip del Laboratori d'Arbovirus i de les Unitats de Genòmica i Bioinformàtica d'aquest centre ―depenent del Ministeri de Ciència i Innovació― i l'assoliment permetrà fer anàlisis més avançades per a obtindre dades sobre el seu comportament i comprendre'n millor l'origen, circulació i difusió.

La seqüenciació completa ha confirmat que el virus de la pigota dels micos del brot que s'està produint a Espanya pertany a un grup fitogenètic d'Àfrica Occidental, que és el de menor virulència entre els coneguts i el que s'ha identificat de moment en la majoria dels països de fora d'Àfrica implicats en aquest brot.

Segons ha informat l'ISCIII, es tracta d'una de les seqüències més completes que s'han aconseguit fins al moment, i ha permés, a més, abastar una cobertura del 100% dels 190.000 parells de bases del genoma d'aquest virus. La seqüenciació, duta a terme a través del laboratori d'arbovirus de l'ISCIII en col·laboració amb les unitats de Genòmica i Bioinformàtica, ha comptat amb les referències publicades en els últims dies per altres països (Bèlgica, Alemanya, Portugal i els EUA), i s'ha basat en una tecnologia genòmica de nova generació.

Els resultats assenyalen que les mostres seqüenciades semblen pertànyer al mateix brot detectat en altres països europeus, ja que els genomes obtinguts a penes difereixen dels ja seqüenciats en la resta d'estats. En concret, l'anàlisi elaborada a l'ISCIII conclou que hi ha molt poques diferències respecte a la seqüenciació duta a terme a Alemanya. El procediment confirma que el virus de la pigota dels micos del brot que s'està produint a Espanya pertany al clade —variant— de l'Àfrica occidental.

Un avanç per al diagnòstic

Les veus expertes coincideixen que l'assoliment aconseguit per l'ISCIII suposa un gran pas per a la detecció i control de la malaltia. "És un avanç molt important, perquè permetrà una millor identificació i diagnòstic dels casos", ha apuntat el vicepresident de la Societat Espanyola d'Epidemiologia, Óscar Zurriaga, en declaracions al programa d'A la Ventura. L'especialista ha remarcat també la rapidesa amb què s'ha pogut escometre la seqüenciació completa del virus. "Hem de celebrar la rapidesa amb què avancen els mitjans diagnòstics", ha dit.

També et pot interessar

stats