Les cartes il·lustrades de l’alzirenc Enrique Pérez Presencia arriben a l’arxiu municipal
L’empresari i poeta les dibuixava durant la Guerra Civil i la postguerra, des del front, i les enviava a la nóvia i a la seua família
Una donació de la família permetrà a tots els veïns i veïnes d’Alzira gaudir de les il·lustracions que el jove Enrique Pérez Presencia -conegut empresari i poeta alzirenc- creava durant la Guerra Civil i la postguerra des del front. El jove Enrique il·lustrava els sobres de les cartes que després enviava a la nóvia i a la seua família. Ara aquestes cartes han arribat a la que serà l'última destinació: passar a formar part del fons històric i artístic de l'arxiu municipal.
Les curioses cartes d’un empresari i poeta
Enrique Pérez Presencia dibuixava amb cura i detall cadascun dels sobres que utilitzava per a les seues cartes. Unes il·lustracions que actualment transporten a qui les observa a aquells anys, a través de la seua mirada. Els familiars d'Enrique Pérez Presencia han decidit donar-les a l'arxiu municipal per a preservar el seu llegat.
Es tracta d’uns sobres que envoltaven continguts plens de sentiments, sobres que acumulen huit dècades d'història, il·lustracions que acompanyaven les cartes més personals d'Enrique Pérez Presencia, una persona molt vinculada al món cultural i faller.
Com ha explicat a À Punt Aureliano Lairón, el cronista oficial i arxiver municipal d'Alzira, “Pérez Presencia va ser molt important en el seu moment, un dels poetes més importants d'Alzira en el segle XX. Però, a més, ací ens interessa la faceta de creador i d'artista, perquè era un magnífic dibuixant”.
Un creador inesgotable, que dibuixava el moment en què vivia. Va il·lustrar amb tot detall la Guerra Civil, des del bàndol republicà. I en les seues il·lustracions es veuen temes concrets, com fusells, avions, metralladores... elements on mostra l'interés que tenia per la cultura. El cronista ens explica que “era un home tan preocupat per la cultura, que, per exemple, va arribar a dibuixar un llibre entre trinxeres”.
Durant la postguerra, el canvi de règim va provocar també un canvi en la seua temàtica. “Les dones que dibuixava ja no van en banyador, sinó més tapades. I va deixar els temes bèl·lics per a donar pas als paisatgístics”. Són trossos d'història que deixen empremta.