Carme Miquel, Amàlia Alba i el Grup de Dones dels Ports, guanyadores dels Premis Isabel Ferrer 2019

Els guardons reconeixen persones o entitats destacades per la lluita en defensa de la igualtat efectiva entre dones i homes.

Carme Miquel, Amàlia Alba i el Grup de Dones dels Ports, guanyadores dels Premis Isabel Ferrer 2019 | À Punt Mèdia
Carme Miquel, Amàlia Alba i el Grup de Dones dels Ports, guanyadores dels Premis Isabel Ferrer 2019 | À Punt Mèdia

La psicòloga Amàlia Alba, el Grup de Dones dels Ports i la mestra Carme Miquel han sigut guardonades amb els Premis Isabel Ferrer 2019 que el Consell atorga a tres persones o entitats que han destacat per la lluita per la igualtat efectiva entre dones i homes. Els guardons s’han lliurat este dimarts a l’auditori Juan Varea, a Borriana, en un acte presidit per la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra. 

En el mateix acte, Oltra ha presentat la campanya per al 8M del Consell “Vull ser com” amb motiu del Dia Internacional de les Dones. Durant el lliurament dels premis, la directora general de l’Institut de les Dones, Maria Such, ha reinvindicat la necessitat de continuar lluitant per tots estos drets, a més de recordar la figura de l’exministra i exdiputada al Congrés, Carmen Alborch. 

El jurat dels guardons ha premiat Amàlia Alba Tarazona pel seu activisme i compromís amb el moviment feminista, i la contribució a difondre’l. També s’ha premiat el Grup de Dones dels Ports, a proposta de l’associació Adona’t, en reconeixement a la trajectòria i el paper dinamitzador que té en l’àmbit rural a favor de la igualtat. A més, el jurat a proposta d’Escola Valenciana-Federació d’Associacions per la Llengua, ha guardonat Carme Miquel i Diego, per la seua defensa de l’educació en igualtat i en valencià. 

Aquests guardons tenen la finalitat de reconéixer i premiar públicament aquelles persones que, des d’un àmbit personal, laboral, social, institucional o cultural, han destacat per trencar els prejuís socials i culturals respecte de les dones, o que hagen destacat per la seua tasca a favor de la igualtat entre dones i homes.

Els guardons reben el nom d’Isabel Ferrer en honor a aquesta dona castellonenca que va contribuir en el segle XVIII a la promoció educativa de les xiquetes creant la Casa de l’Ensenyament de Castelló, la primera escola d’ensenyament gratuït per a xiquetes de famílies sense recursos econòmics.

Amàlia Alba

Amàlia Alba és psicòloga i forma part, des de l’inici, de Dones Progressistes, associació en què ha assumit diverses responsabilitats. A més, el seu compromís amb el feminisme s’ha reflectit en el seu paper en la creació del pacte valencià contra la violència de gènere i masclista, i la participació en el Consell Valencià de les Dones. Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació i ha escrit el pròleg del llibre 40 dones protagonistes de la València republicana. També ha sigut comissària del treball “Irreparable”, de l’artista iraniana Nasrin Tabaeian, al MuVIM, i ha escrit el guió del vídeo del Feminari 2019. En 2016 va ser guardonada per l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Horta Sud (Ideco) amb el Premi Carmen Valero.

Grup de Dones dels Ports

El Grup de Dones dels Ports es funda en 1985 a partir de la creació d’una oficina de cultura amb una àrea de la dona. Xarrades, exposicions, cursos i tallers, són algunes de les activitats que han programat des de fa dos dècades i mitja per tal d’acostar a la població femenina temes relacionats amb la salut, l’ecologia, la planificació familiar, la discriminació laboral, la conciliació de la vida laboral i familiar, i la violència de gènere. Han organitzat nombrosos fòrums, n’han participat en altres i han alçat la veu contra la violència de gènere.

Carme Miquel 

Carme Miquel i Diego ha treballat de mestra, educant en valors, durant 39 anys a Tavernes de la Valldigna, Torrent, València i Alcàsser. Al llarg de la seua carrera ha participat en diversos moviments professionals i sindicats, i ha sigut una de les fundadores de la Coordinadora d’Alumnes, Professorat, Pares i Mares per l’Ensenyament Públic en Valencià (CAPPEPV) i d’Escola Valenciana, de la qual es va convertir en la primera presidenta. 

Ha compaginat la seua activitat professional i cívica amb l’escriptura dirigida a infants i adults. Ha escrit textos divulgatius, i també narracions literàries i obres d’assaig. Ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació amb més d’un miler d’articles i ha rebut nombrosos guardons tant pels seus treballs literaris com pel seu activisme.

També et pot interessar

stats