La nova colada del volcà arrossega lava de dimensions de cases de tres pisos

La lava que s’hi ha després de la cara nord del con del volcà Cumbre Vieja de La Palma ha destruït les poques edificacions que quedaven en peus al nord de Todoque

Volcà de la Palma: imatges del dia 10 d'octubre de la paret nord del con principal

Les solsides que ha experimentat aquest cap de setmana el volcà Cumbre Vieja de La Palma ja estan causant grans estralls mentre avança la lava, a 700m/h, segons informa l'Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan).

Una de les raons són els blocs de roques que arrossega la colada de lava, que arriben a l’altura de cases de tres pisos, tal com explica l'Institut Geogràfic i Miner d'Espanya (IGME). Aquesta, a més, també transporta una gran quantitat de material incandescent.

Entre les destrosses, la localitat de Todoque s’ha vist especialment afectada, després que la nova colada haja destruït les poques edificacions que encara quedaven.

La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha visitat hui La Palma i ha garantit que la Unitat Militar d'Emergències (UME) i la resta de les forces armades seguiran allí "fins a l'últim minut" de l'erupció del Cumbre Vieja, “tot el temps que siga necessari i amb els mitjans que siguen necessaris, tant personals com materials”.

Per la seua part, el president del Cabildo de La Palma, Mariano Hernández Zapata, ha ressaltat que l'illa continua sent segura i que té "molt a oferir" als visitants, per la qual cosa ha animat a apostar pel producte local per a ajudar a la recuperació insular.

Des que començà l'erupció del volcà el passat 19 de setembre, la lava ha cobert un total de 497 hectàrees i ha afectat o destruït 1.281 edificacions i infraestructures, segons dades del satèl·lit del programa Copernicus de la Unió Europea.

El semàfor volcànic de l'illa continua en roig, en situació d'emergència, i el procés eruptiu manté el mateix comportament que els dies anteriors amb una explosivitat en nivell 2 d'una escala amb màxim 8.

Mentrestant, el núvol de cendra provocat pel volcà es dirigeix cap al sud. Amb aquest canvi d'orientació, els aeroports Tenerife Nord i Tenerife Sud funcionen amb normalitat, així com el de La Palma, que ha représ l'activitat però amb les condicions establides per les aerolínies.

També et pot interessar

stats