El canvi climàtic podria acabar amb la meitat dels boscos europeus

Un estudi en el qual participa la Universitat de València alerta dels efectes “en poques dècades”.

Bosc al nord d'Europa
Bosc al nord d'Europa

Un estudi internacional dirigit per la Comissió Europea i en el qual ha participat la Universitat de València alerta que més de la meitat de la biomassa forestal d'Europa podria perdre's en poques dècades a causa de pertorbacions naturals provocades pel canvi climàtic, com incendis o brots d'insectes.

L'estudi, publicat en Nature Communications i liderat pel Centre Comú d’Investigació de la Comissió Europea, amb participació del Laboratori de Processat d’Imatges de la Universitat de València i basat en l’aprenentatge automàtic, ha arribat a la conclusió que els boscos europeus són cada vegada més vulnerables a aquest efecte dels vents, incendis i plagues d'insectes, a causa del canvi climàtic.

La investigació, en què també participa el Max Planck Institute, la Universitat de Florència i la Universitat d'Hèlsinki, explota un gran volum de dades satel·litàries i ambientals i, amb l'ajuda de l'aprenentatge automàtic, identifica els principals factors que augmenten la vulnerabilitat al canvi climàtic dels boscos europeus.

Els algorismes mostren que el 60% dels boscos europeus són cada vegada més vulnerables a aquest efecte dels vents, els incendis i les plagues d'insectes. També donen mostra de les característiques que fan a cada tipus de bosc més o menys resilient, la qual cosa podria contribuir a gestionar millor aquests ecosistemes naturals amb vista a millorar la seua capacitat de resistència.

L'estudi quantifica i mapifica la vulnerabilitat dels boscos europeus en aquestes tres pertorbacions –foc, vent i brots de plagues d'insectes–, entre 1979 i 2018, mitjançant la integració de dades de pertorbacions i observacions satel·litàries i mitjançant l'ús extensiu d'algorismes d'aprenentatge automàtic. I es calcula la vulnerabilitat sobre la base de la quantitat de biomassa forestal que es perd després d'una pertorbació determinada.

Els autors estimen que quasi el 60% de la biomassa forestal europea –més de 33 mil milions de tones– és molt sensible a les ràfegues de vent intens, incendis, brots d'insectes o una combinació d'aquests. En particular, la vulnerabilitat als brots d'insectes ha augmentat en les últimes dècades, i ho ha fet especialment en els boscos del nord que es calfen més ràpidament, com en parts d'Escandinàvia i Rússia, que han experimentat augments en la vulnerabilitat als insectes al voltant del 2% per dècada.

Els boscos de climes freds de Finlàndia, el nord d'Europa de Rússia i els Alps (Itàlia, França, Suïssa, Àustria) i, en certa manera, els boscos càlids i secs de l'interior de la península Ibèrica (Espanya, Portugal) van ser identificats com a ecosistemes particularment fràgils; es caracteritzen per una alta vulnerabilitat general a les pertorbacions naturals i una intensificació progressiva a causa dels canvis climàtics.

També et pot interessar

stats