Cànnabis sintètic: la nova heroïna
Projecte Home alerta que ha augmentat el consum d'aquesta droga entre la població jove.
Projecte Home ha alertat de l'augment preocupant del consum de cannabinoides sintètics en joves, ja que el 25% de les persones que van atendre l'any passat havia consumit aquesta nova droga, que provoca una deterioració que recorda la que provoca l'heroïna. Així mateix, també s'ha detectat que existeix una falta de percepció de risc en la societat, respecte a l'impacte de substàncies com l'alcohol, el cànnabis o també l'addicció al joc.
El director de Projecte Home València, Vicent Andrés Martínez, ha presentat la memòria de 2018, any en què 1.392 persones van demandar atenció i/o assessorament i van iniciar tractament un total de 859 persones i 574 famílies. Segons aquesta, les xifres es mantenen com en exercicis anteriors respecte a les substàncies de major consum, que continuen sent la cocaïna (44%), l'alcohol (19%), la cocaïna (14%) i el cànnabis (10%). Així, ha destacat la "deterioració brutal" que provoca el cànnabis sintètic, una droga que es fuma i sol vendre's al costat dels centres de menors o per internet, en bossetes que contenen l'herba ruixada amb una substància química, a un preu d'uns cinc euros.
Vicent Andrés Martínez ha destacat que en tractar-se d'un "fenomen incipient" els programes d'intervenció "no estan preparats per a un consum tan problemàtic" com el d'aquesta "droga al·legal" que, de moment, no està en la llista de substàncies il·legals. A més, també ha denunciat les llistes d'espera que hi ha per a accedir a tractaments i ha reclamat la necessitat de revisar i reforçar el sistema valencià d'atenció a les addiccions i un lideratge polític per a incrementar la prevenció i l'atenció a aquestes noves necessitats.