Les Canàries i Galícia traslladen a l'Interterritorial el debat sobre l'exigència del certificat Covid per a accedir a certs establiments

El Ministeri de Sanitat adverteix de la necessitat d'una reforma legal per a aplicar la mesura, però autonomies com la valenciana la veuen discriminatòria

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, parla amb alguns periodistes després d'una reunió interterritorial
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, parla amb alguns periodistes després d'una reunió de l'Interterritorial / J. Hellín (Europa Press)

El Ministeri de Sanitat i les autonomies celebren una nova reunió interterritorial aquest dimecres amb diferències de criteri sobre dos assumptes candents: el debat sobre l'ús del certificat Covid per a accedir a l'interior d'alguns establiments i la petició de més vacunes per part d'algunes regions.

Les Canàries i Galícia ja demanen tindre la pauta completa de vacunació o una prova negativa per a poder entrar als establiments de restauració i oci als municipis o zones d'alta incidència, com també fan alguns països europeus. Però mentre que en aquestes dues autonomies és ja un fet, unes altres rebutgen del tot aquesta exigència i recorden la possible discriminació que això suposaria per a una part de la població.

Aquesta és la posició de la Comunitat Valenciana i Catalunya. Altres que no ho tenen previst, com Madrid i Castella-la Manxa demanen a l'executiu una posició conjunta per a tot l'Estat a fi de donar seguretat jurídica a la ciutadania i el turisme.

La possibilitat d'utilitzar el certificat digital de la UE per a regular l'accés a alguns establiments sembla, però, lluny de les prioritats del govern espanyol. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha recordat que el document té empara només per al transit entre països europeus i que caldria una modificació legal per a la implantació autonòmica, com demana Galícia.

Madrid, Andalusia i Múrcia reclamen més vacunes

La nova reunió de l'Interterritorial té lloc amb Espanya entre els tres països del món amb més percentatge de població vacunada però alhora la insistència d'algunes autonomies per a reclamar més vacunes per a fer front a la cinquena onada, cas de Madrid, Andalusia o Múrcia.

En el cas de Madrid, la regió demana 3,5 milions de dosis per a completar la vacunació de la població diana pendent. Tant la ministra com la secretària d'Estat, Silvia Calzón, han reiterat que cap territori tindrà "problemes de trencament d'estoc" per falta de vials i, per tant, han recomanat continuar punxant primeres dosis.

També et pot interessar

stats