Canals, Torrent i Alzira suspenen la cremada de les fogueres de Sant Antoni pel fort vent

L'Ajuntament de Torrent ha suspés l'acte, mentre que Canals i Alzira han ajornat la crema per les ràfegues, que poden superar els setanta quilòmetres per hora

La tradicional foguera de Canals, ja enllestida
La tradicional foguera de Canals, ja enllestida / À Punt NTC

L'oratge s'ha convertit aquest dilluns en el gran protagonista involuntari en el dia gran de la cremada de Sant Antoni. El vent ha obligat a suspendre la tradicional cremada de la foguera de Torrent (Horta Sud), mentre que els ajuntaments d'Alzira (Ribera Alta) i de Canals (Costera) han decidit ajornar-la.

La cremada és un dels actes més esperats de les festes amb motiu de Sant Antoni. L'expectació enguany era màxima, després de dos anys en què molts municipis no han pogut encendre el monument a causa de la pandèmia. Finalment, caldrà esperar uns dies més per precaució, ja que hi ha actiu avís taronja per fort vent i de cara a la vesprada s'esperen ràfegues per damunt dels setanta quilòmetres per hora en la comarca de la Costera i altres zones de l'interior. 

La foguera de Canals, prevista per al pròxim divendres

Les festes de Canals, les úniques del territori en honor al patró dels animals que compten amb la declaració d'interés turístic nacional, alberguen també la que es considera la foguera més gran del món segons el rècord Guinness. El 2019, l’altura del monument, que s'havia de cremar a les 21:00 hores en la plaça major, superava els setze metres. Però les fortes ràfegues que bufen han fet impossible que el tradicional ritual se celebre en data prevista. En una reunió extraordinària de seguretat, l'Ajuntament i la Generalitat han decidit, preventivament, posposar l'encesa al pròxim divendres, 20 de gener, a les 21:00 hores.

Des de primera hora del matí, el veïnat de Canals mirava de reüll la meteorologia. Emergències de la Generalitat ha decretat avís taronja a l'interior sud de la província de Castelló i també a l'interior de la de València. L'alerta afecta la comarca de la Costera, on aquest migdia ja s'han registrat ratxes de vora 45 quilòmetres per hora, que aniran a més de cara a la vesprada. 

Després de dos anys sense encendre's, la monumental foguera de Canals esperava el 2023 l'oportunitat per a renàixer. Però la preemergència pel fort vent ha llançat a perdre els plans festius. L'Ajuntament de Canals havia garantit que la foguera es podria cremar, però aquest dilluns al migdia no estava clar. A les 13:00 hores s'ha celebrat una reunió de seguretat extraordinària amb presència de bombers, policia local, tècnics d'emergències de la Generalitat i personal de la subdelegació de govern per a avaluar l'escenari de cara a la nit. I s'ha decidit, per precaució, endarrerir l'acte en el calendari, ja que s'esperen ràfegues de vent que podrien superar els 70 quilòmetres per hora. 

Enguany la foguera més gran del món venia amb novetats. S'han instal·lat unes lones ignífugues d'onze metres per a protegir les façanes de l'església de Canals i els edificis del voltant, després de l'esglai del 2020 quan part del monument, ja en flames, va caure. Afortunadament, sense causar desperfectes. 

Benicàssim sí que ha cremat les fogueres

En altres punts de la Comunitat Valenciana, per contra, sí que s'han pogut cremar les fogueres. A Benicàssim (Plana Alta), s'han cremat les tradicionals fogueres que marquen l'inici de les festes en diferents punts del nucli urbà.

L'encés de les fogueres, a més, marca l'inici de la Nit de la Coqueta, un dels moments més entranyables de l'agenda festera a Benicàssim. Gent a cavall, en carro o carrosses o caminant amb calcer i roba tradicional evoquen estampes tradicionals de fa dècades. La tradició marca que la desfilada pegue tres voltes i, quan finalitze, es procedirà al repartiment de les coquetes.

Fogueres a les festes de Benicàssim
Fogueres a les festes de Benicàssim / Anna Verge

També et pot interessar

stats