Les campiones del món guanyaran 100.000 euros menys que la selecció masculina

El salari mínim de les dones en primera divisió és onze vegades menor que el dels jugadors

La lluita de les jugadores professionals per rebre el mateix tracte que els homes / À Punt NTC

L'escletxa salarial i la desigualtat al futbol són temes de debat. A pesar de les bones audiències i l’èxit del Mundial, les condicions laborals de les jugadores no igualen les dels jugadors de les seleccions masculines. Un exemple: tot i ser professionals, algunes jugadores han de compaginar el futbol amb un altre treball.

De fet, les campiones del món guanyaran 240.000 euros: en el cas de la selecció masculina, en van ser 340.000 per jugador. La novetat ha sigut que la Federació ha repartit 15.000 euros per a conciliació a cada jugadora, perquè pogueren viatjar amb els seus fills o la seua parella durant els dos mesos que han estat fora de casa. Però aquesta lluita és més gran i no acaba amb el Mundial. Les diferències d'ingressos en la primera divisió són alarmants. El salari mínim per a ells és de 186.000 euros, el de les dones és de només 16.000.

La celebració i l’eufòria d’ahir al Mundial d’Austràlia va ser idèntica a la que protagonitzà la selecció masculina al Mundial de Sud-àfrica el 2010, però fins a arribar ací les condicions no han sigut iguals. Encara van sense metge, moltes tenen roba massa gran per a elles i les instal·lacions d’entrenament tampoc són sempre iguals. "Tenint la seua edat, jo he entrenat en camps de fang i de terra, amb horaris nocturns a les deu o les onze de la nit, en talles d'uniforme tres o quatre vegades més grans de les que necessitàvem", ha recordat Patricia Campos, analista de futbol i entrenadora.

"Per un salari mínim, vacances, una jornada laboral digna, ara és el moment que se'ns reconega com a treballadores". Així reivindicaven diverses jugadores el seu dret en un anunci, entre elles Silvia Meseguer, de l'Atlètic de Madrid.

Després de moltes reivindicacions, esforç i lluita, les jugadores van aconseguir el primer conveni col·lectiu el 2020 i la professionalització de la lliga femenina el 2022. Millores en salari i condicions, però que queden lluny de les dels jugadors masculins. "Les diferències econòmiques són molt grans encara al futbol. Per exemple, el que arriba a guanyar la millor jugadora del món i Balo d'Or dos anys consecutius, l'espanyola Alexia Putellas, no té res a veure en el sou que té Messi", ha explicat Tere Saurí, exfutbolista i entrenadora de futbol.

També et pot interessar

stats