Més calor i més pluges: el balanç climàtic que deixa el 2021

Deixem arrere el dotzè any més càlid des de 1950

Anomalia de la temperatura mitjana anual entre 1981-2020
Anomalia de la temperatura mitjana anual entre 1981-2020 / À Punt Oratge

La Comunitat Valenciana ha deixat enrere un any més càlid del que sol ser habitual, amb una temperatura mitjana de 15,8ºC, mig grau per damunt de la mitjana climàtica. De fet, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), ha qualificat el 2021 de "molt càlid” si es compara amb la temperatura mitjana del període de referència, que abarca els anys compresos entre 1981 i 2010. Deixem arrere el dotzè any més càlid des de 1950, tot i que durant quatre mesos el termòmetre ha estat per davall de la mitjana, sempre segons dades d'Aemet.

En gener, març, abril i novembre, a la Comunitat Valenciana vam tindre temperatures més baixes de les habituals. Aemet destaca sobretot l' anomalia tèrmica de novembre, que va ser un grau més fred que la mitjana climàtica.

En l’altre extrem, trobem febrer, un mes qualificat d'extremadament càlid, ja que la temperatura va estar 2,4 graus per damunt de la mitjana. El mateix va ocórrer el mes de desembre, amb 2,1 graus més dels habituals, segons les dades d’Aemet.

Si ens fixem en els pics de calor, l’episodi més significatiu del nostre territori es va registrar entre el 12 i el 15 d’agost, quan es van assolir temperatures de 44 ºC a 45 ºC en zones interiors i de les comarques centrals. Calor excepcional acompanyat de tronades seques, rebentons càlids i, fins i tot, rissagues o ascensos bruscos del nivell de la mar la matinada del dia 11 al litoral de les comarques del sud.

L’episodi més gèlid, en canvi, va vindre a la Comunitat Valenciana en la primera quinzena de gener, després de les nevades de la borrasca Filomena.

A pesar que la temperatura mitjana del 2021 ha sigut més càlida que la del periode entre 1981 i 2010, el 2020 va ser més calorós que l'any passat. El mateix va passar els anys 2014, 2015, 2016 i 2017, qualificats com a “extremadament calorosos” en l’escala, segons Aemet.

D’aquests anys, el 2014 va presentar un grau més que la mitjana. Aquestes dades concorden amb el balanç mundial del Servei de Canvi Climàtic Copernicus, que conclou que els últims set anys han sigut els més càlids registrats mai al planeta.

A diferència de les temperatures, 2021 es pot qualificar com a normal pel que fa a precipitacions. Al llarg de l’any es van recollir 518,9 litres per metre quadrat al nostre territori, cosa que suposa només un 2% més de la mitjana climàtica.

Precipitacions mensuals
Precipitacions mensuals / À Punt Oratge

Com sol passar, els observatoris que van arreplegar més pluja són els situats al sud del golf de València. En destaquen alguns de la Safor, com els de la Drova, Barx o Tavernes de la Valldigna, es van recollir més de mil litres al llarg de l’any.

Pel contrari, el litoral de la Marina Baixa i algunes localitats del Vinalopó Mitjà van registrar pluges per sota dels 300 litres per metre quadrat, segons els registres que comptabilitza Aemet. 

Cal remarcar que en tot l'any no hi va haver cap episodi pluviomètric de caràcter excepcional i que les precipitacions es van anar produint d'una manera prou regular tenint en compte que vivim en un clima mediterrani.

També et pot interessar

stats