Com cal actuar en cas d'incendi?

Dels 235 morts per incendis registrats durant el 2022, 176 es van produir en vivendes

Quines mesures s'han de seguir en cas d'incendi en una vivenda? / À Punt NTC

Dels 235 morts per incendis registrats durant el 2022, 176 es van produir en vivendes. Dos de cada tres persones van morir per inhalació de gasos tractant de fugir del foc. La casa, diuen els professionals, sol ser la protecció més segura fins al rescat.

Però l'excepcionalitat de l'incendi de Campanar va fer que aquestes recomanacions no funcionaren com hauria sigut habitual. El tràgic succés podria convertir-se en un punt d'inflexió per als protocols actuals.

Una de les primeres indicacions és que si les flames comencen a casa, hem d'intentar apagar-les amb un extintor i telefonar a l'112. "És preferible telefonar al principi, quan es produeix el foc", recomana Antonio Armero, pèrit enginyer industrial. "I si finalment el pots controlar, doncs anul·les la telefonada", continua.

Però si el foc fora incontrolable aleshores hauríem de fugir. En edificis d'altura mai s'ha d'utilitzar l'ascensor i s'ha d'evacuar per l'escala, que està protegida amb portes estanques que sempre han d'estar tancades. A més, no ha d'haver-hi objectes en els espais comuns. "En les edificacions modernes tenim escales protegides, que estan preparades amb uns sistemes de barandats que aguanten 120 minuts com a mínim, així que tenim la seguretat que podem evacuar l'edifici en aquest temps", explica Armero.

Les portes impedeixen l'entrada de flames i de fum. De fet, les portes tancades eviten el fum en les escales, que pot provocar l'asfíxia, com va passar en més del 80% de les víctimes d'un edifici cremat fa dos anys a Nova York.

"En un edifici amb fum el millor i el que recomanem sempre és mantindre's dins en les cases mentre nosaltres extingim l'incendi", explicava aquest mateix dissabte Enrique Gisbert, inspector cap de bombers de València. Per la seua banda, Armero també recomana anar al balcó, i telefonar als bombers perquè ens rescaten com més prompte millor.

S'ha d'eixir amb alguna llum, roba banyada i el telèfon per tal de poder comunicar-se. Però si les flames arriben al balcó o si no n'hi ha, la segona opció seria anar a una habitació humida i respirar el més prop possible del terra. "El problema és que les portes resisteixen poc el foc, així que hauríem de banyar les portes per a evitar que entre en combustió", afegeix el pèrit.

Una pràctica que, malauradament, a Campanar no va funcionar. El foc, ho han dit els mateixos professionals, va ser del tot excepcional. Un fet que caldrà analitzar per a revisar els protocols vigents i ajustar-los si cal, tot i que han salvat moltes vides. Els bombers en aquest cas, arriscant fins al límit, no van poder rescatar totes les persones. Tot i això, i tenint en compte la vivacitat de les flames, són molts els que han pogut salvar la vida.

També et pot interessar

stats