Una experta considera que l'incendi de València marcarà "un abans i un després" a Espanya

Diu que el poliuretà no està prohibit en la construcció però, per l'agressivitat d'aquest incendi, es podria replantejar

Incendi d'un edifici al barri de Campanar de València
Incendi d'un edifici al barri de Campanar de València / Efe / Manuel Bruque

L'incendi a València d'un edifici de catorze altures, de façana ventilada i revestiment de poliuretà crearà "un abans i un després" a Espanya, on fins ara no hi havia hagut cap sinistre similar, però sí que els han viscut a Londres i a la Xina fa uns anys.

Així ho ha explicat a EFE la sotssecretària del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de València (Cogitival) i experta en peritatge de sinistres-incendis Esther Puchades, que ha indicat que el poliuretà no està prohibit en la construcció però, per l'agressivitat d'aquest incendi, es podria replantejar.

És un material que, "quan es calfa és com un plàstic, es crema", ha indicat aquesta experta, que ha precisat que es continua utilitzant hui dia, però amb barreres tallafoc per a impedir que el foc es propague en cas d'incendi, i els fabricants estan pendents de millorar-ne la composició.

Les façanes ventilades tenen un buit entre la rajola i uns panells metàl·lics exteriors i es va utilitzar en aquest edifici acabat l'any 2009 i construït amb una qualitat mitjana-alta, ha explicat aquesta experta, que el coneix perquè va fer un peritatge per una qüestió no relacionada amb aquest material.

Puchades ha assenyalat que no es pot precisar quants edificis existeixen a la Comunitat Valenciana i a Espanya en què s'ha emprat poliuretà, un material molt habitual en la construcció, sobretot en les dècades dels anys 2000 i 2010.

Al seu entendre, ara caldrà veure on ha començat l'incendi, com van dissenyar l'edifici i com el van executar, perquè és relativament recent, i ha indicat que afortunadament les flames no han sigut de nit, mentre dormien els habitants.

També et pot interessar

stats