La bretxa salarial es redueix, però els homes continuen cobrant més

La mitjana dels salaris anuals de les dones va representar el 77,5% del masculí el 2016 a la Comunitat Valenciana, segons l'INE.

Les dones cobren menys i suporten més elevades taxes d'atur
Les dones cobren menys i suporten més elevades taxes d'atur / EFE

Les dones continuen cobrant menys. Segons l'enquesta anual d'estructura salarial corresponent a l'any 2016, que acaba de publicar l'Institut Nacional d'Estadística, les dones van cobrar una mitjana de 18.349 euros mentre que els homes en van cobrar 23.672. Així, el salari mitjà anual de les dones va representar aquell any el 77,5% del masculí a la Comunitat Valenciana. 

Ara bé, per comunitats autònomes, van ser les treballadores asturianes, navarreses i càntabres les que van patir una major divergència en els sous respecte als homes. Per a l'INE, la diferent estructura de l'ocupació en cada comunitat és un dels factors que expliquen aquesta variabilitat. Canàries va presentar la menor desviació entre els salaris d'homes i dones, seguida per les Balears i Extremadura.

Al nostre territori, la diferència de sou per sexes s'ha reduït el 2016. Segons les dades de l'INE, el salari mitjà d'ells ha abaixat en un punt percentual, mentre que el d'elles n'ha pujat tres. Es tracta de l'increment més elevat d'Espanya, seguit només per Múrcia, on el sou de les dones es un 2,8% més alt el 2016 que el 2015. 

Amb caràcter general, la mitjana del sou anual per persona es va situar en els 23.156,34 euros, un 0,2% més que l'any anterior. 

Cobren menys i pateixen més atur

Les dones cobren menys, segons les estadístiques, però també suporten més elevades taxes d'atur. La desocupació registrada a les oficines del Servef ha baixat un 28,83% en un lustre, però només un terç de les 170.415 persones que han tornat al mercat laboral eren dones. La taxa femenina no s'ha reduït ni la meitat que la masculina en aquest període. En concret, un 18,1% davant el 38,68%. Una bretxa per sexe de més de 20 punts de diferència.

En xifres absolutes, des de 2013 hi ha 170.415 persones menys registrades a les oficines de l'atur, de les quals 116.644 són homes (68,4%) i 53.771 dones (31,5%). Simplificant-ho un poc més: per cada 7 valencians que han aconseguit abandonar les llistes del Servef només hi ha 3 valencianes que segueixen el mateix camí. Són diferències d'intensitat en la disminució de l'atur que estan aprofundint, any darrere any, la desigualtat per sexe en l'accés al mercat de treball.

També et pot interessar

stats