Bravo: "En les futures oposicions la memòria deixa de ser la protagonista i el sistema tindrà pràctiques remunerades"

El nou sistema selectiu, presentat dijous, arriba per tal d'encarar l'envelliment i temporalitat dels funcionaris valencians, i s'aplicarà el 2022, en la pròxima prova dels A1

Imatge d'arxiu d'una prova d'oposició a la Comunitat Valenciana / Europa Press
21 de gener 2022 - 14:49

La consellera de Justícia i Governació de la Generalitat, Gabriela Bravo, ha anunciat al programa A la Ventura que el nou sistema de selecció de funcionaris de la funció pública començarà en les primeres oposicions que se celebren el 2022. Afectaran la categoria A1 i després aniran implementant-se a altres categories.

La consellera ha dit que "s'aplicara aquest nou sistema a un projecte pilot experimental. I després anirem implementant-lo. Serà un sistema similar al MIR, on després d'un examen arribaran les pràctiques i la formació abans d'obtindre el nomenament de funcionari de carrera".

Bravo ha recordat que aquest dijous es va presentar l'informe del nou sistema, que inclou quasi cinquanta mesures. "Uns canvis necessaris perquè la funció pública s'enfronta a la temporalitat i l'envelliment dels funcionaris".

Preguntada pel significat de "la regla dels deu dies" de què parla l'informe, la consellera ha dit que aquesta fa referència al "procediment de presentació de sol·licituds, que serà de deu dies. S'estableix per a agilitzar els tràmits", que ara són eterns. La consellera ha anunciat que les noves mesures arribaran amb noves ferramentes telemàtiques. "Però si parlem de l'execució del procés selectiu, serà d'un any, com a màxim", ha dit la consellera, perquè així ho diu la llei.

La consellera ha volgut destacar aquesta idea: "la part més important (de les novetats) és que la prova memorística deixa de ser la protagonista, perquè necessitem gent que tinga capacitat d'anàlisi, d'execució. Professionals amb nous perfils per a fer front a les noves necessitats, i aquestes proves és el que aportaran".

Pràctiques remunerades

Preguntada al programa A la Ventura per les pràctiques remunerades, Gabriela Bravo ha explicat que aquest és un altre dels canvis fonamentals que s'hi incorpora. "No és prou memoritzar coneixements i no practicar-los, per això és rellevant que en passar les primeres proves, com el test de coneixement, hi haja un període de formació on el funcionari estarà en pràctiques i tota la seua activitat estarà remunerada i serà supervisat per un tutor".

Tindre una bona memòria no significa que una persona siga la més qualificada Joaquim Bosch - Magistrat
El magistrat Joaquim Bosch ha recoltzat el nou sistema d'oposicions
El magistrat Joaquim Bosch ha recoltzat el nou sistema d'oposicions / À Punt Mèdia

El magistrat Joaquim Bosch, també ha intervingut en A la ventura i ha donat suport a la proposta de Gabriela Bravo per a reformular les oposicions. En paraules seues: "la proposta de la consellera Gabriela Bravo és molt positiva".

Bosch ha contat que la carrera judicial és de les més complexes. "En el meu cas li vaig dedicar més de huit hores diàries, i quan estava prop l'examen van ser entre 14 i 15 hores diàries. Efectivament, és un exercici de memorització extrem".

En línies generals, pel que fa a la judicatura i la funció pública, Bosch ha dit que el sistema és molt antic, molt memorístic. "A mi em va anar bé pel meu propi perfil, però això no vol dir que siga la millor manera de triar funcionaris per a la funció pública, perquè al final les lleis estan als llibres. És més important saber analitzar, relacionar problemes, saber treballar en grup, saber prendre determinades decisions...".

Pràctiques remunerades a la judicatura

Bosch s'ha referit també a les pràctiques remunerades. Ha dit que, "a banda del MIR, ja existeixen a la judicatura, on després d'aprovada l'oposició hi ha dos anys en l'escola judicial, en un període de pràctiques, de formació, que ha de ser superat. Primer s'han de superar uns coneixements teòrics... això no obstant, després cal demostrar una qualificació adequada".

El magistrat, del sistema memorístic, ha destacat que té la virtut de ser molt objectiu. "Evita ingerències des de fora... així i tot, amb el nou sistema també es pot aconseguir objectivitat i arribar a una bona selecció". El magistrat ha conclòs la seua intervenció amb una màxima:

"Tindre una bona memòria no significa que una persona siga la més qualificada".

El 40% de la plantilla de l'administració de la Generalitat es jubilarà d'ací a 2030, és a dir, un total de 7.400 professionals empleats. Més d'un terç dels funcionaris del grup A

Necessitat de cobrir moltes places

El 40% de la plantilla de l'administració de la Generalitat es jubilarà d'ací a 2030, és a dir un total de 7.400 professionals empleats, A més, dels 6.500 funcionaris del grup A, durant aquest període de huit anys se'n retiraran 2.383, el que representa més d'un terç. La necessitat de cobrir totes aquestes places ha motivat un canvi en els processos de selecció de personal.

Segons ha detallat la consellera, "amb l'actual configuració dels processos de selecció, no hauria sigut fàcil renovar les plantilles públiques". Per la qual cosa la consellera ha pres com a referència l'informe desenvolupat pel Grup d'Estudi per a la Innovació dels Processos de Selecció de Personal de la Generalitat, dirigit pel catedràtic de Dret Administratiu de la Universitat d'Alcalá de Henares, Miguel Sánchez Morón.

L'informe proposa fins a cinquanta mesures per a la reforma dels seus processos selectius, i entre altres mesures planteja la reducció dels temaris de les oposicions, la celebració d'un sol examen que mesure els coneixements memorístics dels opositors, així com la incorporació d'una fase pràctica, eliminatòria i remunerada dels aspirants.

En aquest sentit, la consellera Bravo ha defés que la Comunitat Valenciana "serà pionera a modernitzar els seus processos de selecció de personal i servirà d'exemple a altres administracions".

També et pot interessar

stats