Bravo demana posar el focus de vigilància en l’agressor i reconeix la infrautilització de recursos judicials

La consellera de Justícia explica que només es van demanar catorze valoracions forenses del risc per a les víctimes de violència de gènere en més de 28.000 actuacions judicials

Roda de premsa de la consellera de Justícia, Gabriela Bravo
Roda de premsa de la consellera de Justícia, Gabriela Bravo / À Punt NTC

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha reconegut que hi ha recursos judicials infrautilitzats, com són les unitats de valoració integral del risc, i ha demanat que es pose el focus de vigilància sobre els agressors que tenen una orde de vigilància respecte de la dona. “En el control d’allunyament, és a la víctima a qui es pregunta i controla”, ha assegurat.

Bravo ha comparegut en roda de premsa després de participar en una trobada amb els operadors jurídics, on la judicatura no ha participat, per a analitzar què ha fallat en la mort a Sueca d'un xiquet d'onze anys a ganivetades pel seu pare, condemnat prèviament per maltractar la mare.

A la Comunitat Valenciana hi ha tretze unitats de valoració integral del risc des del 2016 i estan formades per metges forenses, psicòlegs i treballadors socials que tenen l’obligació d’emetre un informe en un termini màxim de 24 hores. Tot i la seua disposició, Bravo ha indicat que l’últim any només s’han sol·licitat catorze valoracions forenses del risc de les més de 28.000 actuacions judicials. 

La titular de Justícia ha fet una crida als jutges, ministeri fiscal i, fins i tot, les defenses de la víctima perquè demanen una valoració més àmplia que la policial, ja que no només examina la víctima, sinó també l’agressor. “Ens preocupa el poc ús que té”, ha dit.

“No hi ha cap tipus de control sobre l’agressor”

Un altre dels mecanismes que han analitzat en la trobada són les ordes d’allunyament de l’home respecte de la dona, sobre les quals Bravo ha valorat que haurien de canviar el focus cap a l’agressor. Ha criticat que, una vegada dictada la sentència, són les forces i els cossos de seguretat de l’Estat els que en controlen el compliment a través del testimoni de la víctima.  

“Entenem que haurien d’establir-se mesures legals que permeten controlar les ordes d’allunyament, però també mesures que permeten el control del maltractador. Hui dia no hi ha un coneixement objectiu del seguiment de l’agressor”, ha manifestat. 

La Generalitat posarà en marxa un sistema d’alertes judicials

Així mateix, ha recordat que la Conselleria de Justícia està preparant el desplegament de l’expedient digital, que està previst que es pose en funcionament al novembre. Un expedient que té implícit un sistema d’alertes que estaria incorporat al sistema de gestió processal i al qual es podria accedir des de totes les plataformes. 

També et pot interessar

stats