El Botànic s’alinea amb la plataforma Tanquem Cofrents per a reclamar el tancament immediat de la central

Iberdrola demana prorrogar la llicència de la nuclear, que expira el 20 de març, quan compleix 37 anys.

Vista aèria de la central nuclear de Cofrents, en una imatge d'arxiu
Vista aèria de la central nuclear de Cofrents, en una imatge d'arxiu / Iberdrola

Els grups del Botànic II han escenificat a València el rebuig a la continuïtat de la central nuclear de Cofrents, assumint bona part de l’argumentari de la Plataforma Tanquem Cofrents (PTC), en una roda de premsa conjunta a València, en la qual també ha participat Esquerra Republicana del País Valencià.

La llicència de la nuclear venç d’ací a 40 dies, el pròxim 20 de març, quan complirà 37 anys en funcionament. És un termini que Iberdrola, l’empresa gestora, demana ampliar una dècada més, com ja va fer el 2011. El govern central ha especulat en els últims mesos amb la possibilitat de prorrogar la vida de les instal·lacions a l’espera d’un informe que el Consell de Seguretat Nuclear ha de lliurar abans del 17 de febrer. Enresa, l'empresa pública que gestiona els residus radioactius ja s'ha pronunciat a favor.

Els portaveus de la plataforma, Lourdes Tejedor i José Juan Sanchis, recorden que l’edat mitjana de les nuclears en països com alemanya no supera els 32 anys. Consideren que la central està “envellida” i que empra una tecnologia “obsoleta, perillosa i cara” -l'aigua en en ebullició, que només emprava Garoña, que va tancar el 2012- amb un fort impacte ambiental que xoca amb el model de transició energètica que defén l’executiu central. Estimen entre 250 i 300 les tones de residus radioactius addicionals que generaria la pròrroga i recorden que la central és la principal indústria consumidora d’aigua del Xúquer. La plataforma també qüestiona la utilitat pública de la central valenciana, que genera només un gigavat de potència dels més de cent que es produeixen a Espanya. Lourdes Tejedor (PTC) també adverteix del risc d'acabar pagant a l'elèctrica pel lucre cessant si ha de tancar després que es renove la llicència.

Els representants del PSPV, Compromís i Podem ha defés la vigència de la proposició no de llei que presentaren el 2017 i aprovaren les Corts, instant l’executiu central, aleshores en mans del PP de Mariano Rajoy, al tancament.

Beatriz Gascó (Podem): “No volem un Fukushima al País Valencià”.

“No volem que el País puga ser un Fukushima o un Txernòbil. I aquesta és una possibilitat” ha advertit la diputada de Podem Beatriu Gascó, que va ser una de les impulsores de la iniciativa parlamentària, recordant el rosari d’incidències que ha patit la central en els últims anys. I assegura que la formació ha continuat pressionant en aquesta via a través dels representants de la formació en el govern.

Paco Gil (PSPV-PSOE): “La posició dels socialistes valencians no ha variat”

La diputada de Podem ha instat expressament el PSOE a “escoltar la sobirania del poble valencià” que va manifestar a les Corts a favor del tancament. En al·lusions, el representant dels socialistes valencians, Paco Gil, ha desfés que el PSPV es manté la posició de no prorrogar la vida de la central. Gil, però, assegura ignorar els plans de l’executiu de Pedro Sánchez, els quals, segons han recordat la PTC, tenen la decisió final tot i l’informe del CSN.

Juan Ponce (Compromís): “Ens preocupa el magatzem nuclear”

Juan Ponce, de Compromís, ha recordat que el parlament valencià ha sigut l'únic d'Espanya a reclamar el tancament d'una nuclear, i ha alertat del risc de continuïtat que va obrir el visitplau a la construcció del magatzem de residus. Així mateix, ha advertit de la falta d'adaptació de les instal·lacions als nous estàndards contra inundacions i terratrémols, la qual cosa, segons anticipa, obligaria a fer treballs de recondicionament de cost elevat, en cas de renovació de la llicència, que poden fer la gestora elèctrica renunciar a la pròrroga, com va passar amb la central de Garoña.

Estafania Blanes (EUPV): “Com més continue, més risc d’accidents”

“Com més temps continue més risc n’hi ha d’accidents”, assegura Estefania Blanes d’Esquerra Unida, que s’ha mostrat taxativa per a reclamar el tancament. Mateixa contundència amb què s’ha manifestat Maria Pérez, d’Esquerra Republicana.

Continuïtat de l’ocupació i reconversió industrial

L’oposició de l’esquerra valenciana a estendre la vida útil de les instal·lacions de Cofrents xoca amb la defensa de prorrogar la vida de la nuclear que fan els municipis de la Vall d’Aiora-Cofrents, als quals la planta proporciona 1.200 llocs de treball (més de la meitat directes), que injecten vida a la zona.

Totes les formacions polítiques han reclamat la necessitat de donar continuïtat a aquesta ocupació, recordant que el desmantellament necessitarà deu anys de faena més. En paral·lel reclamen un pla de reconversió industrial a la comarca, per a superar l’impacte del tancament.

El representant del PSPV veu en aquest una oportunitat pel “ventall de recursos econòmics” de la Unió Europea que s’han activat per a fomentar la reconversió energètica i ecològica d’indústries i territoris.

També et pot interessar

stats