Les bosses de plàstic gratuïtes s'acaben l'1 de juliol

Cada persona consumeix 144 bosses de plàstic a l'any a Espanya, segons el Ministeri d'Agricultura i Pesca.

Les bosses de plàstic gratuïtes s\'acaben l\'1 de juliol
Les bosses de plàstic gratuïtes s'acaben l'1 de juliol

El dia 1 de juliol comença a aplicar-se el reial decret que prohibeix als establiments subministrar bosses de plàstic gratuïtes a la clientela. A partir d'ara, caldrà pagar-les de manera obligatòria. La nova norma, que arriba amb mesos de retard per la complexitat de la tramitació, adapta una directiva europea que té com a objectiu últim eliminar les bosses de plàstic per al 2021.

Segons dades del Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, cada espanyol consumeix 144 bosses de plàstic anuals i el 90% són d'un sol ús. A nivell global, cada any els humans usem 5 bilions de bosses de plàstic, de les quals més del 80% acabaran als abocadors, rius i mars d'arreu del món. Segons Greenpeace, cada any acaben en els mars i els oceans prop de 8 milions de tones de plàstic.

El nou Pla Integral de Recursos de la Comunitat Valenciana que s'aprovarà enguany, i que preveu la reducció dràstica dels residus plàstics, inclou la prohibició de productes plàstics d'un sol ús com les càpsules de café, els bastonets de les orelles, els gots i els plats de plàstic o les maquinetes d'afaitar.

Cobrar per les bosses no es una pràctica nova. Molts establiments s'han avançat a l'entrada en vigor de la norma i ja les cobren des de fa uns mesos, però a partir de diumenge serà obligatori.

Afecta totes les bosses?

La normativa afecta les bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres. Queden fora les bosses de fem, que no estan considerades bosses de plàstic ni envàs, i els sobres de plàstic que s'utilitzen per a les compres per internet i a distància, els que s'usen per a l'enviament de revistes, propaganda i catàlegs, i els sobres de plàstic que empren els serveis de paqueteria.

Més avant, l'1 de gener de 2021, es prohibirà directament lliurar bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres, excepte si són de plàstic compostable. Una vegada la normativa europea estiga implantada totalment, només podrem trobar en el mercat bosses lleugeres i molt lleugeres de plàstic compostables, és a dir, aquelles que puguen degradar-se biològicament a plantes de compostatge.

Hi ha alternatives?

El reial decret subratlla que l'objectiu és reduir el consum de bosses de plàstic lleugeres, i que, per tant, utilitzar bosses de plàstic compostables sols és una de les possibles alternatives, però no l'única. Els comerços poden fer ús de qualsevol altra solució, sempre que no genere més residus de plàstic.

La cooperativa valenciana Consum, per exemple, ha eliminat recentment les bosses de plàstic de la botiga electrònica i des de divendres passat totes les comandes les lliuraran amb bosses de paper reciclat, que estan disponibles també en una vintena de les botigues, i que implantaran de manera paulatina en la resta. Mercadona també ha incorporat bosses de paper i caixes de cartó durant els mesos de maig i juny, i faran una valoració de la iniciativa per a implantar un sistema definitiu pròximament. Altres cadenes, com ara Lidl, han optat per eliminar directament les bosses de plàstic i oferir alternatives de ràfia.

Quant pagarem per les bosses?

El Govern no fixa el preu de les bosses, però sí que hi ha indicacions orientatives en el decret, de manera que tindran un preu de 5 a 15 cèntims, depenent de la grossor. Queden exemptes les que són necessàries per raons d'higiene, o que se subministren com a envàs d'aliments com fruita, llegums, carn o peix, quan usar-les contribueix a previndre que es desaprofiten aquests aliments.

Què passa si no es compleix la norma?

El reial decret no contempla multes precises, però sí un registre de productors, i controls, segons va indicar el ministeri el maig passat, quan es va aprovar la norma. El text remet a la llei de residus i sòls.

També et pot interessar

stats