Bomber valencià a Turquia: "Cada dotze hores mor la meitat de víctimes atrapades en els enderrocs"

Voluntaris de l'ONG valenciana Intervenció, Ajuda i Emergències es desplacen a la zona zero del terratrémol per a ajudar en el rescat de supervivents

Voluntaris d'IAE, a l'aeroport d'Istanbul
Voluntaris d'IAE, a l'aeroport d'Istanbul / Twitter

La catàstrofe sísmica ocorreguda a Turquia i Síria ha despertat una onada de solidaritat internacional. Més de quaranta països han començat a enviar a la zona afectada pels terratrémols reforços materials i humans per a ajudar en les tasques de rescat, entre ells Espanya. Un equip de voluntaris de l'ONG valenciana Intervenció, Ajuda i Emergències (IAE) s'ha sumat a la causa i està ja a Adana, una de les ciutats turques del sud-est del país devastades pels tremolors. El president de l'entitat, Moisés Belloch, ha contat en Les notícies del matí com ha sigut el viatge fins a Turquia i quin serà el seu paper en les labors que s'efectuen a contrarellotge per a trobar supervivents. Segons ha dit, el temps és crucial en tragèdies com aquesta, perquè "va sempre en contra de les víctimes" i, per això, cal actuar com abans millor.

"Cada dotze hores, la meitat de les persones atrapades en enderrocs mor per les lesions que tenen", ha alertat. Entrevistat en la ràdio d'À Punt, l'especialista ha citat un estudi sobre la supervivència en catàstrofes d'aquesta mena que evidencia la importància d'actuar-hi ràpid: cada cicle de dotze hores es redueixen a la meitat les possibilitats de salvar gent atrapada en enderrocs, fonamentalment a causa de les ferides que pateixen. Si, miraculosament, no en tenen, poden aguantar més dies, precisa Belloch.

L'IAE, fundada a Algemesí, està ja en terres turques amb un equip de dotze especialistes, dos gossos ensinistrats de rescat i material electrònic de localització i trencament d'estructures, així com útils sanitaris per a atendre les víctimes. El president de l'ONG ha relatat el contratemps que han tingut amb l'arribada del carregament, que s'ha quedat bloquejat a Istanbul, la capital de Turquia, a causa d'un malentés amb la companyia aèria. Una vegada el recuperen, podran començar a treballar en coordinació amb el dispositiu de Nacions Unides, que ja els ha assignat una zona d'actuació a Adana.

Segons ha explicat Belloch, no tenen encara data fixa de tornada a casa. La previsió és que l'operatiu de rescat s'allargue entre una i dues setmanes, segons dicten les autoritats. Per a trobar supervivents entre les runes comptaran amb la inestimable ajuda dels gossos, que els guien en la cerca gràcies a l'olfacte. "Escorcollen l'edifici i detecten els punts d'eixida d'olor de la persona soterrada, cosa que ens situa exactament el punt en què es troba", ha assenyalat el bomber. El voluntari ha remarcat també l'"envergadura" que abasta aquesta onada de terratrémols, més gran que en catàstrofes anteriors, cosa que augmenta la virulència de la tragèdia. A això s'uneix l'horari en què es va produir el sisme, de matinada, un moment en què la majoria de la gent estava a casa. El resultat és un número "altíssim" de víctimes, ha resumit.

També et pot interessar

stats