Bombers valencians, al rescat de les víctimes de Turquia

L'ONG Intervenció, Ajuda i Emergències envia entre tretze efectius de rescat, dos gossos ensinistrats i tecnologia puntera

Els efectius de rescat d'Invertenció Ajuda i Emergències preparen el viatge a Turquia
Els efectius de rescat d'Invertenció, Ajuda i Emergències preparen el viatge a Turquia / À Punt NTC

Bombers valencians es desplaçaran en les pròximes hores a Turquia per a intentar rescatar supervivents sota els enderrocs que han causat els terratrémols d'aquest dilluns. L'ONG Intervenció, Ajuda i Emergències d'Algemesí (IAE), a la Ribera Alta, ha tancat un vol a les 18 hores des de Madrid per a traslladar tretze professionals de rescat i dos gossos ensinistrats en la localització de persones. 

La dotació ha preparat el material aquest dilluns mentre confirmava el vol i els permisos corresponents per a entrar en el país. L'objectiu inicial era aplegar a l'aeroport d'Adana Şakirpaşa, el més pròxim a l'epicentre de la catàstrofe, però una nevada ha cancel·lat els vols. Això els obliga a aterrar a Ankara, on es reagruaparan amb una vintena de bombers francessos per a desplaçar-se per carretera a la zona zero del sisme.

El temps corre en contra dels supervivents, atrapats sota els edificis i amb mínimes de menys quatre graus. "Com més temps tardem, més gent anirà morint per les ferides", ha destacat a À Punt el president de l'ONG Moisés Benlloch, que ja va prestar assistència a Turquia en els grans terratrémols del 1999, que van causar més de 17.000 víctimes mortals.

Coneixen al detall el tipus de construcció i formigó que s'hi trobaran, que "dona més possibilitats de sobreviure", en cas de col·lapse, però que també complica foradar els enderrocs i fa "més difícil traure supervivents". A diferència d'aquells sinistres, els bombers d'IAE hauran de treballar amb neu, una complicació inèdita en la seua dilatada trajectòria de rescats. 

A banda dels gossos, l'equip de rescat valencià, que actuarà sota el paraigua de les Nacions Unides, aporta tecnologia puntera per a transmetre i rebre senyals sota els enderrocs, fins i tot poden percebre colps a una paret a metres de fondària. L'ONG té equipament i menjar preparat per a deu dies, ja que a partir d'eixe moment "baixen les possibilitats" de trobar supervivents.

"Només necessitem que ens autoritzen per a entrar i els vols" insistia visiblement impacient Benlloch a À Punt, una hora abans que li confirmaren els permisos. Ara, amb l'ok internacional i el vol tancat, l'equip d'Intervenció, Ajuda i Emergències ja pot centrar-se en el que millor sap fer: salvar vides.

També et pot interessar

stats