Boluda reclama rebaixar la crispació política en la presentació dels Premis Jaume I

Els guardons es lliuraran el 3 de juny i enguany posen el focus en el talent jove i a homenatjar les víctimes de la dana

El president de la Fundació Premis Rei Jaume I i d'AVE, Vicente Boluda, este divendres
El president de la Fundació Premis Rei Jaume I i d'AVE, Vicente Boluda, este divendres / À Punt NTC

El president de la Fundació Premis Rei Jaume I i també de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), Vicente Boluda, ha reclamat este divendres “rebaixar la crispació” política, en un moment en què “estem farts dels buscadors del mal”. Ho ha expressat durant la presentació de la 37a edició dels Premis Jaume I, que es donaran a conéixer el pròxim 3 de juny.

Quan li han preguntat per la falta de diàleg entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el de la Generalitat, Carlos Mazón, Boluda ha lamentat que “la crispació no ha baixat ni a Madrid, ni a València, ni en la política, ni en els tribunals”. A parer seu, esta situació d’enfrontament constant “no és bona ni per a l’economia, ni per al benestar, ni per a res”.

També ha expressat preocupació per l’actual clima de confrontació: “Tot es porta als extrems i a la ruptura. Ja estem un poc farts els empresaris dels que només volen fer mal als altres, encara que s'acaben fent mal ells també”.

Un centenar de jurats i set guardons

La nova edició dels Premis Jaume I comptarà amb un jurat format per un centenar de persones de prestigi reconegut, entre les quals hi ha una vintena de premis Nobel, amb quatre novetats: dos de Física, un d’Economia i un de Medicina com és Charles Rice, descobridor del virus de l’hepatitis C.

Els guardons reconeixeran l’excel·lència en set àmbits: Investigació Bàsica, Economia, Investigació Mèdica, Protecció del Medi ambient, Noves Tecnologies, Emprenedoria i Compromís Social. D’entre prop de 200 candidatures, un 34% són dones, una xifra que ha anat creixent en els últims anys.

Una edició amb mirada jove i compromís social

Enguany, els organitzadors volen acostar els premis a la joventut i fer valdre el talent jove. Per això han posat en marxa una campanya de comunicació en espais de difusió juvenil i musical.

A més, la dana estarà molt present en esta edició. Dos premis Nobel visitaran l’institut de Benetússer, afectat per les inundacions, com a gest simbòlic per a homenatjar les víctimes.

Quesada: “Sense llibertat de moviment, no hi ha ciència”

Durant l’acte, el president executiu de la Fundació, Javier Quesada, també ha opinat sobre la decisió de l’administració Trump de prohibir a Harvard matricular estudiants estrangers. Quesada considera que és “com pegar-se un tir al peu”, ja que “la llibertat de moviment és essencial per a la ciència”.

Ha advertit que esta mesura pot limitar greument la captació de talent i ha recordat que molts dels 180 premis Nobel vinculats a Harvard han sigut estrangers. “Sense eixa obertura, no haurien pogut estudiar allí”, ha remarcat.

També et pot interessar

stats