Bétera homenatja els quatre veïns presos en camps de concentració nazis

Un monòlit al jardí del carrer de la Pau permetrà que Francisco Ten Campos, José Ten Campos, Vicente Miralles Aloy i Eduardo Campos Falomir queden en la memòria per sempre

Bétera ret homenatge / À Punt

L'Ajuntament de Bétera ret homenatge aquest dissabte als veïns Francisco Ten Campos, José Ten Campos, Vicente Miralles Aloy i Eduardo Campos Falomir, que van ser víctimes del nazisme i van estar presos en camps de concentració. La col·locació d'un monòlit al jardí del carrer de la Pau permetrà que aquests veïns queden en la memòria per sempre.

L'acte commemoratiu, ajornat un any per la pandèmia, compta amb la participació de l'alcaldessa de Bétera, Elia Verdevío, del l'equip de govern i membres de la corporació municipal, i de Jorge Alonso Berzosa, director del Centre d'Estudis Locals de Bétera. Un acte que se suma a la resta d'actes celebrats a la Comunitat Valenciana en homenatge a les víctimes del nazisme.

La història d'aquests quatre beterans

Jorge Alonso ha dedicat el seu temps a descobrir i conéixer la vida d'aquests quatre veïns. Ara, gràcies al seu treball de recerca, Bétera disposa de la història d'aquests quatre beterans que tindran aquest reconeixement. L'acte estarà amenitzat per un conjunt de músics del Centre Artístic Musical de Bétera. 

Jorge Alonso ha explicat a À Punt que en una de les seues investigacions va trobar a Mauthausen estava el nom de dos d'aquestes persones i també el nom del poble on van naixer "i això em va impresionar... I ningú al poble els coneixia... i vaig començar a investigar i finalment em van eixir quatre persones". Alonso ha afegit que ell "es preguntava com podia ser que foren reconeguts a França i Alemania, per haver lluitat per la República... i que ací foren uns desconeguts... I això em va picar".

Herois nacionals a França

També explica que Vicente Miralles Aloy i Eduardo Campos Falomir "a França eren considerats com a herois nacionals. Aquestes dues persones sí que van sobreviure, però els germans van morir a Mauthausen amb quatre dies de diferència".

À Punt també ha pogut parlar amb María José Martí, dona de José Campos, nebot d'Eduardo Campos Falomir, qui ha explicat que el seu marit i ella van conéixer Eduard a França el 1986. "Va ser al nostre viatge de noces. Ell era una persona molt reservada. Somreia amb la boca però no amb els ulls. Ell ens va contar que va eixir d'allí pesant 33 quilos de pes... i que estaven a punt de sacrificar-lo".

L'exposició fotogràfica 'Auschwitz-Birkenau a Bètera estarà oberta fins el 30 d'abril.
L'exposició fotogràfica 'Auschwitz-Birkenau a Bètera estarà oberta fins el 30 d'abril. / À Punt

Exposició fotogràfica  "Auschwitz-Birkenau: silenci, dolor i mort"

Fruit d'aquesta commemoració, la Regidoria de Cultura ha organitzat l'exposició fotogràfica "Auschwitz-Birkenau silenci, dolor i mort" del fotògraf Juan José Todolí a l'antic edifici de l'Ajuntament, que estarà oberta al públic fins al 30 d'abril, de 18:30 hores a 20:30 hores.

Aquesta mostra ha comptat amb la col·laboració de la delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València, amb la cessió de materials com un enorme monòlit de tres metres d'altura que recull els noms dels 678 valencians víctimes del nazisme i tríptics que convertiran l'antic Ajuntament de Bétera en un lloc de convivència entre el passat i el present per a mantindre viu el record de la història de les víctimes de l'Holocaust.

Exposició fotogràfica 'Auschwitz-Birkenau a Bètera
Exposició fotogràfica 'Auschwitz-Birkenau a Bètera / À Punt

Vora 700 valencians han sigut represaliats

Al maig del 2019, la Diputació de València ja va organitzar una exposició fotogràfica amb nombrosos objectes personals dels vora 700 habitants de la Comunitat Valenciana que van ser represaliats als camps de concentració nazi. Mostres, totes aquestes, per a traure a la llum l’empremta del nazisme a la Comunitat Valenciana i retre homenatge a aquestes persones. 

Imatge de represaliats nazis a l'exposició fotogràfica 'Auschwitz-Birkenau', a Bètera
Imatge de represaliats nazis a l'exposició fotogràfica 'Auschwitz-Birkenau', a Bètera / À Punt

També et pot interessar

stats