Les beques Erasmus+ inclouran per primera vegada ajudes al transport

De cara al curs 2024-2025, les beques per als estudiants incorporen ajudes de transport del país d'origen al de destinació i pujaran la quantia per a fer front a l'alça de la inflació

Imatge d'arxiu d'un grup d'estudiants universitaris
Imatge d'arxiu d'un grup d'estudiants universitaris / Europa Press

Les beques Erasmus+ de cara al pròxim curs 2024-2025 inclouran per primera vegada ajudes de transport del país d'origen al de destinació i pujaran la quantia per a fer front a l'alça de la inflació. Unes millores encara "insuficients", perquè molts estudiants espanyols puguen accedir-hi.

Espanya es manté entre els països del programa europeu amb els imports d'ajudes mensuals més baixos, segons explica el president d'Erasmus Student Network a Espanya (ESN), Ángel Pérez, que subratlla que la Comissió Europea té en compte el diferent nivell de vida del país triat.

La iniciativa europea no sols abasta l'educació superior, sinó també l'alumnat escolar i d'FP i la formació d'adults i se centra en l'aprenentatge formal i informal més enllà de les fronteres de la Unió Europea, obrint-se a tercers països amb l'objectiu de millorar les capacitats educatives i formatives.

Més de dotze milions de persones s'han beneficiat d'Erasmus+ en els 37 anys d'història i el pressupost per a 2021-2027 s'ha quasi duplicat respecte a 2014-2020: ha superat els 26.000 milions d'euros.

Segons el president d'ESN Spain, present en 39 ciutats del país i que col·labora amb més de 30 universitats a través d'unes 1.500 persones voluntàries, la pròxima convocatòria és una de les més beneficioses per a l'estudiantat gràcies als canvis introduïts. "A poc a poc es va millorant", resumeix.

Entre les novetats destaca que per primera vegada en anys hi ha canvis en nou països. La Comissió Europea els classifica en funció del cost de la vida, de manera que Alemanya, Àustria, Bèlgica i Països Baixos canvien al grup 1 (on és més car viure) i Txèquia, Eslovàquia, Eslovènia, Estònia i Letònia canvien al grup 2 (nivell intermedi), a causa de l'increment de la inflació en aquests llocs.

Una altra de les novetats són les ajudes de viatge per a tots els participants del programa, ja que fins ara només les rebien els estudiants de Canàries per ser regió ultraperifèrica, i l'alumnat amb menors oportunitats. A partir del curs 2024-2025, tots tindran dret a percebre-la i s'establiran en funció de la distància, afig Pérez.

La Comunitat Valenciana té en compte el resultat acadèmic

Des d'ESN Espanya es defén el model d'una ajuda que depenga de la duració de l'estada de l'estudiant i del nivell de vida del país de destinació. Una fórmula que només tenen Andalusia, Aragó, la Comunitat Valenciana i Galícia.

"Però això no vol dir que aquestes comunitats tinguen el millor sistema. L'única amb un model ideal a replicar és Andalusia, ja que les altres tenen altres criteris que allunyen el model d'un sistema accessible", explica l'informe anual.

En aquest sentit, cita a la Comunitat Valenciana, que "malgrat tindre en compte els mesos de l'estada i el destí, té un sistema de repartiment basat en el resultat acadèmic. A més, compta amb un pressupost molt baix comparat amb els sol·licitants. Molta gent d'aquesta comunitat es queda sense rebre l'ajuda; a més, no hi ha una priorització per a les rendes més baixes".

També et pot interessar

stats