Batuda contra el fem a la natura: voluntaris netegen de deixalles abandonades 111 punts del territori valencià

És la huitena edició d'esta campanya de neteja i conscienciació sobre la residualesa, i enguany augmenten els punts d'acció

Residus de plàstic i altres materials no es degraden en la natura
Residus de plàstic i altres materials no es degraden a la natura i hi poden estar presents durant anys / À Punt NTC

La Comunitat Valenciana torna a estar present en el mapa de la campanya de voluntariat per netejar de fem els nostres espais naturals. La iniciativa del Projecte LIBERA, SEO/BirdLife i Ecoembes aprofita la celebració del pròxim Dia Mundial del Medi Ambient el 5 de juny per a conscienciar sobre el mal que fan les deixalles abandonades a la natura.

Centenars de persones voluntàries participaran en esta recollida, que tindrà lloc en 111 punts de la Comunitat Valenciana i que ha començat este dissabte 1 de juny al parc natural de l'Albufera de València, al parc natural de les Llacunes de la Mata-Torrevella i a Sacanyet (Alt Palància). La convocatòria està oberta a qualsevol persona interessada a participar-hi: la resta de llocs on es duran a terme les pròximes arreplegues es poden consultar en la pàgina web del projecte.

Mario Giménez, delegat de SEO/BirdLife a la Comunitat Valenciana, admet que campanyes com esta "arrepleguen tones de deixalles, però que ni de lluny netegen tot el que està abandonat". Són –diu– "d'accions molt importants, però puntuals". La presència de residus no només suposa una imatge desagradable dels paisatges, sinó que també afecta la fauna i la flora que habiten al nostre territori. Segons Elena Cruz, tècnica de Medi Ambient de la Creu Roja, "a més d'afectar la vegetació i la fauna, el fem pot tindre altres conseqüències com els incendis pels vidres, per exemple".

Cruz explica que el fem que acaba a la natura pot tindre dos orígens, i tots dos depenen de la responsabilitat humana. De manera directa, el veïnat d'una zona o la gent que pot estar de pas acaben llançant o perdent residus que queden abandonats en terra i que no es degraden durant anys, com són els productes fets de plàstic i les burilles, entre d'altres. Però, a més, l'especialista de Medi Ambient subratlla la importància de conscienciar en el fet que tot el món pot ser responsable del fem que acaba en la natura, fins i tot sense haver-se aproximat a la zona on finalment s'acumula. Això passa amb objectes molt diferents, com bastonets d'orelles, tovalloles no biodegradables o altres utensilis d'un sol ús. Llançats on no toca poden acabar en el corrent d'aigua d'un riu o del clavegueram, a través del qual el fem es desplaça i acaba en paratges naturals com platges o riberes dels rius sense que la persona que l'haja utilitzat siga conscient.

També et pot interessar

stats