La incidència dels tumors endocrins és més alta als Ports i el Maestrat

La meitat dels casos són hereditaris i encara que és una malaltia poc freqüent, la investigació avança

Radiografia amb un cas de tumor endocrí / À Punt NTC

A poc a poc avança la investigació dels tumors endocrins, una malaltia poc freqüent, que al nostre territori té una incidència especial a les comarques dels Ports i el Maestrat. La meitat dels casos són hereditaris i apareixen en persones joves aparentment sanes. Gràcies a l'estudi dels familiars, es diagnostiquen els portadors per a controlar-la abans que siga tard. 

El marit de María Pilar Roca va faltar l'any 2009 a conseqüència d'un paraganglioma, un tumor endocrí molt poc freqüent i difícil de detectar.  “Ningú sabia què li passava, tenia arrítmies, molta sudoració…”, conta María Pilar. “Quan ho van detectar li van dir que ingressara immediatament i al cap de tres mesos va faltar”, afegeix.

“És difícil de diagnosticar perquè és una malaltia amb símptomes que moltes vegades es poden confondre amb els d’altres malalties molt més freqüents”, explica Maribel del Olmo, endocrinòloga de l’Hospital La Fe.

A la Comunitat Valenciana se'n diagnostiquen entre deu i quaranta casos cada any, però se n'ha detectat més incidència a les comarques del nord: a les comarques dels Ports i del Maestrat. Del Olmo apunta que no ho atribueixen a factors ambientals, sinó al fet que hi ha famílies nombroses que són portadores de la malaltia.

Gràcies a la investigació i a l'associació Pheipas la situació ha canviat molt. S'han detectat desenes de persones portadores estudiant un a un els familiars dels malalts; un control de portadors que ajuda a controlar la malaltia.

Susana Martín, el fill de la qual ha patit un paraganglioma, explica que a ell li ho van detectar amb 15 anys, el van operar amb 16 i ara que en té 24 “està perfecte”. Per la seua banda, Roca afirma que les seues filles tenen un seguiment mèdic i sap que “si tenen qualsevol cosa les atendran”.

També et pot interessar

stats