Les autoritats, contra la picardia: els pretextos més usats per a botar-se els tancaments perimetrals

L'arribada de les vacances de Pasqua dispara les sol·licituds de certificats de mobilitat de persones procedents de l'interior d'Espanya que volen desplaçar-se al litoral valencià. 

Dos agents de policia, en un control
Dos agents de policia, en un control / À Punt NTC

Amb l'arribada de la Setmana Santa, el govern espanyol i les comunitats autònomes acordaren el tancament perimetral de tots els territoris entre el 26 de març i el 9 d'abril per a limitar la mobilitat interior en l'Estat durant les vacances i intentar reduir així els riscos de propagació del coronavirus a causa del previsible augment dels desplaçaments de la població. Un perimetratge que a la Comunitat Valenciana, però, està en vigor des del 30 d'octubre i que la Generalitat preveu mantindre, almenys, fins al 12 d'abril, data en què s'estudiarà una possible flexibilització de les restriccions contra la Covid-19. 

La perspectiva del període festiu per Pasqua que comença aquesta setmana ha revifat la picardia d'algunes persones procedents d'altres llocs de la Península que volen aconseguir un permís de mobilitat per a poder esquivar el tancament i entrar en terres valencianes. Aquest diumenge, una foto publicada en les xarxes del jugador del Reial Madrid, Marcelo Vieira en el passeig marítim de València, desencadenava la polèmica. El govern valencià ja ha assegurat que ha obert expedient i que proposarà una sanció per al futbolista, però també hi ha qui s'empara en les excepcions contemplades en el decret de Presidència que regula el perimetratge autonòmic. Entre les excuses més freqüents per a burlar els controls i justificar viatges indeguts figuren raons laborals, sanitàries, educatives o les considerades per "causa de força major o situació de necessitat". Fem-ne un repàs:

Per motius de treball

La causa laboral és de les més utilitzades. Moltes empreses s'han vist obligades a emetre justificants periòdics de desplaçaments per tal que la plantilla puga acreditar –en cas de necessitar-ho– un viatge per causes de treball. La dificultat que tenen les forces de l'orde per a controlar aquesta circumstància obri la porta a servir-se d'aquest document per a poder moure's entre territoris perimetrats. 

Cites mèdiques

Una pràctica que ja han detectat serveis mèdics de diverses comunitats autònomes és demanar una cita mèdica en el territori on es vol viatjar, i després utilitzar eixe document per a acreditar un desplaçament per motius de salut, encara que no s'acudisca a la consulta. 

Per "força major"

La casuística en aquest supòsit és tan poc precisa que permet a moltes persones donar regna solta a la imaginació per a trobar excuses amb què justificar desplaçaments. Les qüestions vinculades amb les relacions estan donant molt de joc en els controls policials i figuren entre els arguments més repetits. El passat febrer, la Policia Local d'Alacant sancionava un home, resident a Múrcia, que va intentar botar-se el tancament perimetral viatjant en autobús a la ciutat valenciana per a visitar la parella, a qui no veia des de feia un mes. Ell al·legava que el sexe és "una necessitat bàsica" per a l'ésser humà, igual que "menjar". 

Altre argument recurrent, especialment en aquest període festiu, són les avaries greus en apartaments. El Col·legi d'Administradors de Finques d'Alacant assegura que en els últims dies han registrat més de 800 certificats de mobilitat per obres o reparació d'avaries de part de residents a l'interior de la Península que posseeixen una casa al litoral valencià. De cada cinc, només dues s'ajustarien a la legalitat perquè, a banda de l'emergència, la persona propietària ha de demostrar que no hi ha una altra manera de solucionar el problema i que la seua presència és imprescindible. Són els tres requisits que han de donar-se per a poder expedir un permís de mobilitat, explica a À Punt Augusto Soler, president del Col·legi d'Administradors de Finques d'Alacant. Algunes persones, puntualitza, han demanat certificats perquè es puga desplaçar tota la família.

El cas dels universitaris

Com ja va passar al Nadal, en les vacances de Setmana Santa molts joves que estudien en universitats situades en autonomies diferents a la d'origen volen tornar a casa per a passar les vacances. El retorn al domicili habitual és una de les excepcions per les quals es permet sortejar el tancament perimetral, per tant, el document d'empadronament o la direcció que apareix en el DNI basten per a justificar a les forces de l'orde el viatge a casa. I per a tornar a la ciutat on està el centre d'estudi, mostren qualsevol paper que justifique que es desplacen per motius educatius, altre dels supòsits contemplats en el decret que regula el tancament perimetral. 

També et pot interessar

stats