Preguntes i respostes sobre el tancament perimetral

Com podrien afectar les noves restriccions la nostra vida diària?

Preguntes i respostes sobre el tancament perimetral
Preguntes i respostes sobre el tancament perimetral

El Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat aquest divendres el decret pel qual entra en vigor el tancament perimetral del nostre territori. En la publicació –i de manera molt similar al que estipula el decret de l’estat d’alarma publicat en el BOE– s’estableixen una sèrie de excepcions que justificarien els desplaçaments a una altra autonomia.

Amb la intenció d’aclarir dubtes, hem recopilat les principals qüestions que, amb la recent entrada en vigor d’aquest decret, encara estan en l’aire. Són les següents:

  • Hi ha algun municipi valencià tancat perimetralment?

No. A hores d’ara, el moviment entre municipis de la Comunitat Valenciana està permés. Sí que cal considerar que, des de hui divendres, hi ha 31 municipis amb restriccions específiques per a contindre l’avanç del virus, però es tracta de limitacions d’aforament principalment i en cap cas de limitacions a la mobilitat.

  • Puc desplaçar-me a una altra província de la Comunitat Valenciana?

Sí. A diferència de l’estat d’alarma decretat el passat març, les restriccions publicades en el DOGV no limiten el moviment entre les províncies d’Alacant, Castelló i València.

  • La farmàcia, ortopèdia, clínica, gasolinera, banc o entitat d’assegurances més pròxima estan fora de la Comunitat Valenciana? Puc anar-hi?

Sí. Segons el que marquen el DOGV i el BOE, es pot anar a una altra comunitat autònoma per a assistir a “centres, serveis i establiments sanitaris” i també a gasolineres, entitats financeres i d’assegurances “de territoris limítrofs”.

  • He rebut un requeriment d’un organisme públic d’una altra comunitat autònoma. He d’anar?

Sí. Aquesta excepció també aplica per requeriments o actuacions urgents expedides per òrgans judicials i notarials.

  • Vaig a classe en una altra comunitat autònoma. Què he de fer?

La normativa permet l’assistència a centres universitaris, docents i educatius així com a escoles d’educació infantil. També preveu l’assistència a exàmens oficials.

  • Tinc cita prèvia per a renovar-me el DNI, carnet de conduir, etc. en una altra comunitat autònoma. He d’assistir-hi?

Sí. És una altra de les excepcions contemplades. També s’inclouen la renovació de documentació oficial i els tràmits administratius inajornables.

  • Vull anar al domicili de la meua família o parella, que estan en una altra autonomia. Puc?

Tant el DOGV com el BOE autoritzen els desplaçament a una altra autonomia només quan el motiu siga “retornar al lloc de residència habitual o familiar”. Per tant, si la vivenda de la teua família o parella poden acreditar-se com el teu lloc de residència habitual o familiar, es contempla aquesta excepció, degudament justificada.

  • Tinc plans d’anar a un altre país o estic pendent de rebre a una persona que ve de l’estranger. Quines restriccions apliquen?

En principi, no hi ha cap limitació per a eixir del país, les fronteres estan obertes, però si la comunitat autònoma està confinada permitralment caldrà justificar el desplaçament per motius laborals, sanitaris o circumstàncies excepcionals . Els viatgers que arriben a Espanya han d’emplenar obligatòriament un formulari de control sanitari i hauran de sotmetre’s a un control sanitari (temperatura, control documental i examen visual).

També et pot interessar

stats