Augmenten els municipis en risc extrem mentre que la pandèmia es conté en els que presenten pitjors registres

Els contagis comencen a estabilitzar-se en ciutats turístiques on estaven disparats, com Calp i Benicàssim, però la incidència continua creixent a l'àrea metropolitana de València i altres punts del litoral

Platja de la Conxa a Orpesa (Plana Alta)
Imatge d'arxiu de la platja de la Conxa a Orpesa (Plana Alta) / À Punt NTC

La cinquena onada del coronavirus continua obrint-se pas pels municipis valencians i cada setmana augmenta la xifra dels que estan en risc extrem. És a dir, amb una incidència acumulada de casos els darrers catorze dies superior a 250 per cada 100.000 habitants, el llindar màxim d'alerta pel que fa a la propagació del virus que preveu el semàfor del Ministeri de Sanitat. L'últim balanç de la Conselleria de Sanitat Universal eleva a 313 els municipis en aquest escenari epidemiològic –el 58% del total–, on viu vora el 90% de la població valenciana. Són una seixantena més que els 251 comptabilitzats la setmana passada.

Els tentacles de la pandèmia arriben cada vegada a més punts del territori, però en paral·lel els municipis amb pitjor situació epidemiològica, sobretot al litoral, comencen en general a doblegar la corba. Els contagis es contenen lleugerament els últims dies en ciutats turístiques de la costa on la incidència entre la població estava absolutament descontrolada, com ara Calp (1.389), Benicàssim (1.010), Gandia (884) i Vinaròs (808). Les quatre estan entre les 77 poblacions que tenen la mobilitat nocturna restringida entre la 1 i les 6 de la matinada almenys fins al 16 d'agost. 

La tendència és a la baixa igualment a la ciutat de València (868), a diferència del que passa a les altres dues capitals de província, on els indicadors d'incidència continuen en augment. Castelló de la Plana, l'única que de moment s'ha salvat del toc de queda decretat per la Generalitat, quasi duplica la incidència acumulada de fa dues setmanes i ja frega els 600 positius per cada 100.000 habitants. A Alacant, d'altra banda, la taxa s'ha multiplicat per més de tres, i ha passat de 198 a 648.

La situació continua empitjorant també en altres municipis costaners del Baix Maestrat, la Plana, la Safor i la Marina on des d'aquest dilluns s'ha implantat el toc de queda. Orpesa i Peníscola, amb incidències acumulades per damunt del miler (1.284 i 1.262, respectivament), formen junt amb Calp la tríada de ciutats turístiques amb els registres més adversos. Els contagis també creixen a Pego (819), Dénia (799), Benidorm (782), Oliva (773), Tavernes de la Valldigna (742) o Borriana (702). Destaca també l'evolució de Xàbia, una de les ciutats litorals on no està prohibida la mobilitat de matinada i que ha vist que la incidència de la Covid-19 quasi s'hi ha duplicat les últimes dues setmanes.

A l'àrea metropolitana de València, l'altra zona que concentra més municipis afectats pel toc de queda junt amb la costa, la cinquena onada continua avançant a gran velocitat. La tendència és generalitzada: la incidència creix a Xirivella (950), Rocafort (875), Massanassa (869), Silla (797), Burjassot (784), Manises (784), Godella (754), Picassent (715), Paterna (712), Albal (712), Benetússer (693), Massamagrell (693) o Mislata (598). A Torrent, dels pocs que no té confinament nocturn, la taxa de contagis entre la població s'ha disparat més de cent punts durant el cap de setmana i supera els 640. 

També et pot interessar

stats