Barceló: "La Comunitat Valenciana està començant a doblegar la quarta onada"

La consellera de Sanitat Universal defensa en la Diputació Permanent de les Corts que "les vacunes funcionen" i alerta que el 23% de pacients ingressats en UCI són menors de 40 anys

La consellera de Sanitat, aquest dilluns en les Corts
La consellera de Sanitat Universal, aquest dilluns a les Corts / Twitter: @GVAsanitat

La consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha assegurat aquest dilluns que la Comunitat Valenciana està "començant a frenar" el ritme de creixement de la transmissió del coronavirus gràcies al compliment de les últimes restriccions, en vigor des de fa ja quinze dies. Per això ja s'està doblegant l'actual onada que afecta el territori, la quarta (cinquena en el conjunt d'Espanya), ha dit.

Barceló, que ha comparegut a petició pròpia en la Diputació Permanent de les Corts per a informar de la gestió de la Generalitat de la pandèmia de Covid-19, ha afirmat que en les pròximes setmanes s'anirà accelerant el procés de vacunació per a complir els objectius marcats. Ha augurat que el pròxim 9 d'Octubre el 70% de la població major de 12 anys tindrà ja la pauta completa. "Ja estem citant de forma generalitzada els joves d'entre 20 i 29 anys i en l'última setmana d'agost començarà la vacunació dels joves entre 17 i 19, de forma que ja hauran rebut la primera injecció abans que comence el curs", ha apuntat.

Per a evidenciar que "les vacunes funcionen", la consellera ha destacat el fet que en els últims quatre mesos no ha mort cap intern en residències d'ancians. També ha destacat que la immunització ha contribuït a reduir "dràsticament" tant les defuncions com els quadres greus de la malaltia entre la població que té ja la pauta completa, i ha agraït que la "immensa majoria" de ciutadans i ciutadanes s'estan vacunant de manera massiva. Només l'1,13% de la població ha rebutjat vacunar-se, ha dit. 

Segons ha especificat Barceló, gràcies a la immunització l'increment actual de la incidència no s'està traduint en una pressió hospitalària elevada, i ha destacat que a penes queden dos mesos per a aconseguir la immunització de grup, per la qual cosa ha sentenciat: "Ni hem de relaxar-nos ni podem fer-ho".

La variant delta dispara la incidència entre els joves

Pel que fa a la situació epidemiològica actual, la responsable sanitària ha expressat la seua preocupació per l'impacte de la variant delta del coronavirus, caracteritzada per una transmissibilitat més gran, que ja és predominant a la Comunitat Valenciana. Suposa, concretament, més del 70% dels casos que es diagnostiquen en el territori, ha concretat. 

Respecte a l'origen dels contagis, l'àmbit social continua sent la principal font. En les últimes setmanes, Salut Pública ha detectat un "increment important" del nombre de brots vincuats a les reunions socials i familiars, que són el 82% del total. Les infeccions afecten, sobretot, als grups poblacionals més joves, que encara no compten amb la protecció de la vacuna perquè el procediment d'immunització està més endarrerit. La franja d'edat d'entre 20 i 29 anys és la més afectada per la incidència del virus, que quasi triplica la mitjana autonòmica, amb 1.519 casos per cada 100.000 habitants en les últimes dues setmanes. La segueix el grup de joves d'entre 12 i 19 anys, amb una taxa de contagi de 1.324 positius. 

Aquest increment d'incidència, ha alertat Barceló, s'està traslladant també als serveis assistencials, encara que amb ocupacions "molt llunyanes" de les xifres registrades en onades anteriors. Ara per ara la meitat dels pacients hospitalitzats en planta és menor de 50 anys, i quasi el 23% d'ingressos en unitats de cures intensives (UCI) es corresponen amb persones de menys de 40 anys. 

Més de 13.800 professionals de reforç en sanitat

La xarxa pública sanitària valenciana compta ara com ara amb un reforç de 13.803 professionals, entre els contractes Covid-19 que s'han renovat, el Pla de vacances i els nous rastrejadors, segons xifres aportades per la consellera Barceló.

Així, ha destacat que durant 2020 s'ha enfortit amb 9.045 treballadors i treballadores la plantilla habitual. Enguany s'han renovat 6.053 contractes, dels quals 2.146 són d'atenció primària. I tot el personal d'infermeria, 900 professionals, ha vist renovats igualment els contractes Covid, fins al 31 desembre. A aquests recursos, ha detallat, cal afegir 7.300 nous contractes del plans de vacances i de reforç d'estiu, que compten amb un pressupost 59,5 milions i 4,5 milions d'euros, respectivament.

També et pot interessar

stats