Augmenta la consciència pel reciclatge després de dos anys de pandèmia
L’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus arreplega nombrosos materials dels quals extraure metall, plàstic, vidre i compost orgànic
Arran de la pandèmia, la gent ha començat a reciclar molt més. “Ja estem per damunt del 2019 i també de les xifres del 2020” ha assegurat Ana Payá, cap d’Ecoparcs. El 2021, les plantes de reciclatge van transformar 552 milions de tones en residus.
Les visites del veïnat de València a l'ecoparc són constants. Hi porten, sobretot, materials plàstics i restes de cartó, però també altres productes més difícils de classificar i que no saben a quin contenidor tirar, com dissolvents, prestatgeries de frigorífic o desinfectant.
L’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus de València (Emtre) ha comprovat aquest increment en la seua la planta de tractament de residus a Manises, on rep el fem de més d’un milió de persones. Sara Bort, la gerent de l’Emtre, ha assegurat que treballen “per a portar la menor quantitat possible a l’abocador i reciclar al màxim”. Així, en la cinta transportadora on els treballadors seleccionen els residus llançats als contenidors, hi ha coses que fa uns anys hagueren sigut deixalles, però s’han transformat en matèries potencialment reutilitzables.
Primer se seleccionen per grandària i després, per mitjà de processos, electromagnètics se separen els metalls. Tota la cadena de reciclatge funciona amb màquines i el personal només selecciona a mà els casos dubtosos. Tot el procés de valorització dels residus es controla des d'aquesta sala amb més de huitanta càmeres.
Per al plàstic, tres màquines seleccionen el material, el separen per tipus amb un làser òptic i l'envien a reciclar. Pel que fa a la línia que processa el vidre, una altra màquina el trenca i el prepara per a refondre. A una altra nau arriba el residu orgànic, degudament triturat i mesclat. Després d'un mes d'airejar-se, tindrà nova vida en forma de compost per al camp.