Els municipis valencians que més vidre reciclen per habitant
Teulada encapçala el rànquing dels vint municipis de més de 10.000 habitants que més envasos per habitant van depositar al contenidor verd el 2021
Teulada encapçala la llista dels vint municipis valencians que més vidre van reciclar el 2021, amb 80 kg arreplegats per habitant. La segueixen Xàbia, Calp, Benissa i Altea, amb dades que estan al voltant dels 50 kg per habitant. El rànquing, elaborat per Ecovidrio —l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge de vidre a Espanya—, només inclou els municipis de més de 10.000 habitants.
Es tracta de municipis molt turístics i on l’hostaleria té un pes predominant, un factor “que fa que el consum de vidre siga més elevat”, explica Roberto Fuentes, responsable d’Ecovidrio a la Comunitat Valenciana. Si mirem al mapa els municipis que més reciclen, es concentren a les comarques de la Marina i el Baix Segura, com Torrevella, Oriola o el Pilar de la Foradada.
Per contra, Carcaixent, amb més de 20.000 habitants, és el municipi que menys vidre va reciclar per habitant el 2021, amb només 2 kg per habitant. Per la seua banda, a Callosa del Segura i a Manises a penes es van reciclar de mitjana 6 kg per habitant. I Gandia, a pesar de ser una ciutat on l’hostaleria té un pes considerable, també es troba per sota de la mitjana valenciana, amb una mitjana de 15 kg per habitant reciclats el 2021.
En total, a la Comunitat Valenciana l’any passat es van recollir 86.324 tones de residus d'envasos de vidre, un 2,7% més que el 2020. Això significa que, de mitjana, els valencians i les valencianes van depositar als contenidors 58 envasos, cosa que equival a 17,1 kg d'envasos de vidre. Per províncies, Alacant lidera l'aportació ciutadana en la recollida selectiva de vidre, amb 20,7 kg/hab., seguida de València (14,7 kg/hab.) i Castelló (13,6 kg/hab.).
Des d’Ecovidrio destaquen molt positivament aquestes dades. A pesar que el passat no es va recuperar amb plena normalitat l'activitat econòmica, “aquestes dades demostren que la separació dels envasos de vidre continua en ascens i es tracta d'un hàbit consolidat entre ciutadania i professionals hostalers.”