@feminismoen8bits: la ciberactivista valenciana que analitza els videojocs en clau feminista
Laura Almenara denuncia com les dones són "assetjades, les expulsen de les partides o intenten lligar amb elles", fins al punt que "moltes acaben abandonant la plataforma"
Laura Almenara, coneguda com @feminismoen8bits a les xarxes socials, és jugadora de videojocs i ciberactivista. Amb més de 16.000 seguidores i seguidors, ha creat una comunitat segura on analitza els videojocs des d'una perspectiva feminista. Les seues publicacions crítiques i didàctiques examinen al detall la narrativa dels videojocs i les construccions dels personatges i visibilitzen les opressions de gènere que continuen perpetuant-se també en l'espai virtual.
La jove valenciana ha rebut missatges d'odi i "fins i tot amenaces de mort". "No falta el típic senyor que posa a prova els meus coneixements o que, directament, nega que jugue a videojocs", explica Almenara. Dels comentaris més reiteratius en aquest sentit, es troba la victimització dels homes enfront de la crítica feminista dels videojocs, "consideren que l'activisme feminista, antiracista i LGTBIQ+ està arruïnant els seus jocs quan l'única cosa que demanem és visibilitat i inclusió en els videojocs".
Almenara, que és tècnica en animació sociocultural i mestra d'educació infantil, ha jugat a videojocs des de ben menuda i una de les primeres experiències que la va alarmar com a gamer va ser en l'adolescència: "em van expulsar de la partida perquè consideraven que usava trampes per a afinar la punteria, no concebien que haguera fet un bon joc sent dona". També s'ha trobat una falsa amabilitat que revela superioritat i protecció, "em regalaven objectes i oferien ajuda insistentment quan els deia que era una dona".
La condescendència i el paternalisme estan disfressats d'amabilitat
Per a evitar que es qüestionen les seues habilitats, evitar insults o l'assetjament, moltes dones s'oculten rere un perfil anònim. "Moltes utilitzen nicks ambigus o masculins, tanquen el xat de veu o fan servir moduladors de veu per a no ser percebudes com a dones", apunta Almenara. Altres, com ella mateixa, se senten més còmodes si juguen amb amigues i gent coneguda.
Segons el Llibre Blanc del Desenvolupament Espanyol de Videojocs (2021), les dones representen el 48% del total de jugadors de videojocs, mentre que l'ocupació femenina en aquest sector és del 23%.
"Les dones en els videojocs han estat històricament representades com a dependents, infantils i febles, incapaces de defendre's i sense cap influència real sobre la història", denuncia la ciberactivista. Físicament han representat uns cànons estètics, i açò també es reflecteix, per exemple, en les animacions que imiten el moviment dels personatges, com explica Laura Almenara. Tant el 'walk cycle' com la 'física de pits', són animacions exagerades d'algunes parts del cos, en concret, dels malucs i dels pits, respectivament. "Són exagerats fins a nivells absurds per a cosificar el personatge i convertir-se en una recompensa visual en el jugador masculí".
Però, com canviarien les històries i els seus protagonistes si hi haguera més dones dins de la indústria que es dedicaren a desenvolupar videojocs? "Hi hauria moltíssima més riquesa narrativa, es trencarien molts estereotips i atorgarien més dignitat i determinació als personatges femenins", respon Almenara. "No és casualitat que, si en el teu estudi treballen persones LGTBQ+, persones racialitzades i un alt percentatge de dones, mostren altres realitats o creen personatges més diversos i històries diferents" subratlla. En els últims anys, amb l'arribada de la nova generació de consoles al mercat, "estem vivint un gran canvi i darrere, està la gran faena i esforç de les desenvolupadores i desenvolupadors que lluiten per un món videolúdic més divers i honest".
Estem vivint un gran canvi i darrere està la faena i l'esforç de les desenvolupadores i desenvolupadors que lluiten per un món videolúdic més divers i honest